De turbulente traliebeer als gewaagde variant

seizoen 2000/2001 nr. 2
Doorgaans heerst er serene rust in de schaakarena van de Taverne. Op de avond van dinsdag 16 januari 2001 groeide de schaakpiste echter uit tot een verbaal slagveld met heftige gesticulaties. Directe aanleiding was een dubieuze zet op het bord van Joop Groenenberg en Roel Berends tijdens de eerste ronde van de Tavernebeker.

Het verloop van deze partij was niet alleen voor de spelers afmattend, maar ook voor de andere clubleden. Als gevolg van overconcentratie zagen Groenenberg en Berends beiden een duidelijk geval van schaak over het hoofd en speelden ze ondanks de gepinde koning door. Dat werd Tiedo Klarenbeek, die de partij op gepaste afstand volgde, te veel. Als een briesende secondant trok hij van leer tegen de beduusde spelers. De bril van Berends besloeg en de snor van Groenenberg zakte iets af.

Tiedo Klarenbeek steekt de vlam in de pan.

Voorzitter Rien van Hattum probeerde met enig gezag polshoogte te nemen, maar de vlam was al in de pan geslagen. Breed paraderend mengde de leptosome mastodont Gerard Bons zich in het krakeel en ook de stoicijnse multischaker Eddy Sander ontpopte zich als een turbulente traliebeer.

Zelfs wedstrijdleider Dick Stevens, die bekend staat als een toonbeeld van ingetogen balans, schoot uit zijn slof. Alleen Frits Frijlink hield het lachende hoofd koel, samen met Henk 'de kroon' Casteel en Rogier Weijn.

Nadat de foutzet in alle toonaarden was geanalyseerd en de consequenties daarvan waren afgezet tegen de geldende spelregels van de Tavernebekerschaak, keerde de rust terug. Tiedo Klarenbeek zat op dat moment echter al mopperend in zijn auto.

Dick Panman

Als een turbulente beer werpt Eddy Sander