Bons op (Bos)kamp

seizoen 2001/2002 art. 1
stap terug
Schaakvereniging Olst vierde haar veertigjarige jubileum met een schaaktoernooi in cafe IJsseldijk, te vinden in de buurtschap Boskamp. Dat was op zaterdag 29 september en ik deed mee omdat naar die zaal fietsen vanaf mijn huis net zo ver is als naar Taverne. En omdat ik me na twee benauwde remises in de interne competitie me wilde voorbereiden op de big battle tegen Henk Casteel, die waarschijnlijk 2 oktober op het programma staat.

Welnu, in de hoofdgroep verloor ik in de derde ronde van Michiel Jansen, de welbekende topper uit Voorst. Ik liet al op de twaalfde zet mijn koningin vangen. Er werd gespeeld in groepen van zes en de vier andere partijen won ik: 4 uit 5. Eentje met een fraaie combinatie, zeker fraai voor een rapidpartij. Eens zal die worden opgenomen in het partijenbestand. (En als terzijde nog een compliment voor het enige clublid dat de eerste eigen partijen er in heeft gezet)


Gerard Bons bereidt zich voor.

En de eindstand? Na de nederlaag tegen Jansen kon ik me niet voorstellen dat hij nog punten zou morsen, maar dat deed hij toch. Ongeslagen werd hij met 3,5 uit 5 tweede. Wellicht heeft hij te voorzichtig gespeeld en won ik daardoor het toernooi.
Zijn broer werd ook tweede, in groep twee. Voor de rest geen bekende namen onder 21 deelnemers. 't Toernooitje lijkt me best de moeite waard om vaker in mee te spelen. Er waren ook schakers uit Epe en Eerbeek en het niveau van alle deelnemers leek me overeen te komen met dat van onze club.

De organisatie maakte er een gezellige dag (van half tien tot vier uur) van. Dat spelen in een cafezaaltje is ook niet onaardig. Dat van Taverne is wel gezelliger dan dat van IJsseldijk in Boskamp, maar teveel schaaktoernooien worden gespeeld in sport-, buurt- en kerkzaaltjes. Dat Olstertoernooi steekt er met die ambiance wel boven uit.

Gerard Bons.