10e Rabobank Jeugdtoernooi 06-04-2002

seizoen 2001/2002 art. 5
stap terug
Maurik Koopman wint tiende RabobankJeugdschaaktoernooi

Met maar liefst 114 jeugdschakers kende het 10e Rabobankjeugdschaaktoernooi zaterdag jl. een recordopkomst. Vanaf 13.00 uur werd er in de AGRON-Oost in vier leeftijdscategorieen gestreden om de eer en de bekers die er te vergeven waren. De eerste zet van het toernooi werd namens de Rabobank gedaan door Dick van Laar aan het bord van Tjitse Efde. Daarna ging het toernooi van start en dat betekende heftige schaakstrijd in maar liefst zeven ronden.

In die zeven ronden lieten de spelers met overgave zien waarom schaken zo'n ongelooflijk boeiende sport is: herdersmatjes na enkele zetten, stukken die genomen konden worden en die bleven staan, patstellingen waarin de koning niet schaak stond, maar toch geen pas meer kon doen, en ... doordacht en afgemeten schaakspel met als doel de allerhoogste eer. De organiserende Twellose Schaakvereniging kon op een geslaagde middag terugzien.

Organisator Piet Rusch kreeg aan het slot terecht een daverend applaus omdat hij dit toernooi nu al weer voor de tiende keer heeft georganiseerd. Hij memoreerde in zijn slotwoord dat de organisatie van het toernooi niet mogelijk was geweest zonder de medewerking en gastvrijheid van de AGRON-Oost en de financiele bijdrage van de Rabobank.

In de hoogste leeftijdscategorie was het Maurik Koopman die met de hoogste eer aan de haal ging. In voorgaande jaren moest hij noodgedwongen Fabian Stevens voor zich dulden. Dit jaar echter mocht Fabian i.v.m. leeftijd niet meer meedoen in dit toernooi. Voor Maurik geldt datzelfde volgend jaar . Dit jaar was dus zijn laatste kans om het toernooi te winnen en hij greep die mogelijkheid met beide handen aan. Vanaf de eerste ronde ging hij aan kop om te eindigen op een gedeelde eerste plaats. De weerstandspunten (je krijgt er meer naarmate je van sterkere tegenstanders wint) gaven uiteindelijk de doorslag en daarmee kreeg Maurik loon naar werken.

Uitslag Groep 1
1. Maurik Koopman
2. Ruben van de Wilt
3. Daniel Wolvers

In groep 2 kon Eduard de Boer op een geslaagd toernooi terugzien. Ook hij bouwde een constante reeks op en dat leverde aan het eind de eenzame en eervolle koppositie op. Hij bleef daarmee Dirk Jan Wolvers en de hoogstgeklasseerde 'dame' Andrea Benko voor.

Uitslag Groep 2
1. Eduard de Boer
2. Dirk Jan Wolvers
3. Andrea Benko

In groep 3 streden Martijn Kamphorst en Tjitse Efde tot de laatste ronde zij aan zij om de eerste plaats. In de laatste ronde pakte Martijn echter een vol punt winst en dat was goed voor de eindzege.

Uitslag Groep 3
1. Martijn Kamphorst
2. Tjitse Efde
3. Jippe Rossen

In de jongste groep ging Tije Bosse tot de laatste ronde aan kop. Jonathan Wolvers echter slaagde erin om zijn positie per ronde te verbeteren en dat leverde hem een gedeelde eerste plaats op. De weerstandspunten gaven de doorslag en dat betekende dat Jonathan zich winnaar mocht noemen. Opmerkelijk detail is dat Jonathan de jongste was van vier broers Wolvers die aan dit toernooi meededen. Zoals u in de uitslagen kunt zien slaagden drie van de broertjes erin om in hun groep bij de eerste drie te eindigen. Dat belooft nog veel goeds voor de komende jaren!

Uitslag Groep 4
1. Jonathan Wolvers
2. Tije Bosse
3. Robbin van Beek