TERWOLDE. - Zondag 1 december 2002 was het zover, om half tien liep cafe-restaurant Dorpszicht vol met 52 schakers uit de regio. Om tien uur ging het toernooi van start. De voorzitter van de Twellose Schaakclub sprak een kort openingswoord, waarin hij iedereen welkom heette en een toelichting gaf waarom het toernooi naar Peter Verburg was vernoemd.

Peter overleed 4 jaar geleden plotseling aan een hartstilstand. Daarmee verloor de Twellose Schaakclub een van haar meest enthousiaste leden. Peter was de initiator van het zomeravondschaken, vrij toegankelijk voor iedereen, in zijn stam cafe Dorpszicht in Terwolde. Na zijn overlijden is dit tot een traditie geworden en afgelopen zomer werd het eerste lustrum gehaald. De gelegenheid om een nieuwe traditie te starten; Het Peter Verburg Rapidschaaktoernooi. Bij de opening waren zijn weduwe Annie en hun kinderen aanwezig. Lisa Verburg 11 jaar oud nam ook deel aan het toernooi en trad daarmee in de voetsporen van haar vader.

Er waren 7 ronden te spelen. In drie afzonderlijke sterktegroepen. 's Morgens werden drie ronden gespeeld, waarna het schakend gezelschap zich aan tafel kon begeven, om van een smaakvolle lunch te genieten, die perfect verzorgd was door de mensen van restaurant Dorpszicht. Na de lunch moesten nog 4 ronden worden gespeeld.

In de hoofdgroep leidde H. Marks uit Wageningen met drie punten uit drie wedstrijden, op de voet gevolgd door R. Nijland uit Diepenveen en M. Jansen uit Voorst. In deze groep speelde de korte bedenktijd een grote rol (De denktijd was beperkt tot 25 minuten per speler).
In groep B leidde Fabian Stevens (oud jeugdkampioen van de gemeente Voorst), op de voet gevolgd door een vijftal spelers.
In de C groep speelden een flink aantal jeugdspelers van diverse verenigingen mee. Koen Lambrechts, Pascal van 't Erve en Maarten Potter zaten de drie leiders R v.d. Griendt, R. Harle en D. v.d. Griendt op de hielen.

Er zat veel vaart in het toernooi. De wedstrijdleiding probeerde de tijd tussen de rondes zo beperkt mogelijk te houden, zodat de spelers niet lang op de indelingen voor de volgende ronde behoefden te wachten.

Uiteindelijk was het zover. De winnaars waren bekend:
In de hoofdgroep werd H. Marks winnaar met 6,5 punt uit 7 partijen, gevolgd door R. Nijland met 5,5 punt en M. Jansen met 4,5 punt.
In de B groep ging de overwinning naar Fabian Stevens met een 100% score; 7 uit 7, gevolgd door Bert Klomp; 6 uit 7 en Jack ter Haar; 4,5 punt.
Groep C werd gewonnen door R. van de Griendt; 6,5 punt, gevolgd door het jeugdtalent uit Deventer Koen Lambrechts met 6 punt en R. Harle met 5,5 punt.

Na de prijsuitreiking, waarbij de winnaars ook nog een boeket bloemen werd aangeboden door Annie Verburg, sprak de tweede prijswinnaar van de hoofdgroep dhr R. Nijland namens de deelnemers een dankwoord aan de organisatie van het toernooi. De voorzitter besloot met de diverse sponsors te bedanken, in het bijzonder cafe restaurant Dorpszicht voor het beschikbaar stellen van de zaal en de verdere gastvrijheid zowel nu als in de zomer.
Volgend jaar wordt het 2e Peter Verburgtoernooi georganiseerd. Na dit eerste succes wordt een nog grotere deelname verwacht.