Op woensdag 9 april 2003 verscheen onderstaand artikel in Voorster Nieuws.

TWELLO. - Het elfde Rabobankjeugdsschaaktoernooi dat zaterdag 5 april 2003 in de AOC-Oost aan de IJsbaanweg te Twello gehouden werd kende een recordaantal van 116 deelnemers. Om 13.00 precies opende toernooileider Piet Rusch het toernooi en daarna maakte voorzitter Rien van Hattum de toernooiregels bekend.

Daarna kon het toernooi van start. In vier leeftijdscategorieen en in totaal zeven ronden konden de spelers zich van hun sterkste kant laten zien. Dat leidde - zoals gebruikelijk - af en toe tot hilarische momenten aan de borden. De kortste partij duurde exact 30 seconden. Herdersmatjes waren aan de orde van de dag en de eindspelsituatie van koning en koningin tegen koning leidde vaak genoeg tot pat. Het mocht de pret niet drukken en veel jeugdige spelertjes zaten - ongeacht de groep waarin ze speelden - met hoogrode konen aan de borden.

Er is ongetwijfeld veel geleerd en wellicht kiezen meerdere van deze beloften later voor een lidmaatschap bij de Twellose of de Voorster Schaakclub.

Aan het eind van de middag deelde Mevrouw Marianne Grieving van de sponsorende Rabobank de prijzen uit.

Groep 1
In groep 1 (17 spelers), de leeftijdscategorie tot 16 jaar, was Daniel Wolvers de glorieuze groepswinnaar. Hij was de terechte winnaar, omdat hij meer weerstandspunten had verzameld dan broer Dirk Jan, die ook met een totaal van 6 punten eindigde. Daniel ontving de wisselbeker die hoort bij dit kampioenschap uit handen van de kampioen van vorig jaar: Maurik Koopman.

Een speciale vermelding in deze groep krijgt Marloes van den Belt. Voor het eerst sinds jaren drong een dame tot de eerste drie door. Zij bleef daarmee Andrea Benko (5e) en Ivana Benko (7e) nipt voor.

1. Daniel Wolvers 6.0
2. Dirk Jan Wolvers 6.0
3. Marloes van den Belt 5.0

Groep 2
In groep 2 werd Jippe Rossen op knappe wijze ongeslagen kampioen. Ronde na ronde was hij zijn directe tegenstanders te vlug af en dat leidde tot het fraaie eindtotaal van 7 punten.

1. Jippe Rossen 7.0
2. Lau Bosse 6.0
3. Jomai Groen 5.0

Groep 3
In groep 3 leverde Sven Pronk een knappe prestatie. Hij won al zijn partijen en speelde een keer remise. Daarmee verzamelde hij 6,5 punt en was hij de terechte winnaar in groep 3.

1. Sven Pronk 6.5
2. Lars van de Zanden 5.0
3. Giovanni Maatman 5.0

Groep 4
Ook in de jongste groep verzamelde de winnaar 7 punten. Dat is wel een speciale vermelding waard, want in deze leeftijdscategorie en op dit niveau komt het maar zelden voor de aandacht niet verslapt en alle partijen winnend worden afgesloten. Ward Kiers lukte dat zaterdag en daarmee bleef hij Rutger van het Erve een punt voor.

1. Ward Kiers 7.0
2. Rutger van het Erve 6.0
3. Jos Blankestijn 5.5

Frits Frijlink van de Twellose Schaakclub maakte van het toernooi en van de spelers een groot aantal foto's . Deze foto's en de complete eindstanden zijn te bezichtigen op de Rabo Jeugdtoernooipagina.