TWELLO. - De OSBO-competitie nadert zijn ontknoping met nog 1 ronde te gaan. Het eerste team speelde zich veilig in de 6e ronde met een 4,5 - 1,5 overwinning op Schaakmaat uit Apeldoorn. Het tweede kan na 1 jaar in de 3e klasse degradatie bijna niet meer ontlopen na een 1 - 5 nederlaag tegen Caissa uit Harderwijk en het derde kan na een 2,5 - 3,5 nederlaag tegen Eerbeek het kampioenschap waarschijnlijk wel vergeten.

Het eerste team van de T.S.C., dat een matig seizoen draait, moest de confrontatie met Schaakmaat winnen om het derde klasseschap te behouden. Het slaagde hierin overtuigend (4,5 - 1,5). Jos Barendregt met wederom een fraaie combinatie, Joop Groenenberg, Bert Klomp en Henk Casteel wonnen hun partij. Eddie Sander moest remise geven ondanks een pion voorsprong, terwijl Andries Westendorp remise liet lopen door een open lijn prijs te geven en hierdoor zijn partij verloor.

Moeilijke avond
Gerard Bons speelde aan het eerste bord van het tweede team een goede partij, maar moest in het eindspel de winst aan de tegenstander laten. Jan de Boer had de gehele partij last van een penning en stond ook met lege handen. Vervolgens gingen ook de partijen van Hans Knegjens, Piet Rusch en Jan Bron verloren. De eer werd gered aan bord 6 door Roel Berends. Resultaat: 1 - 5 voor Caissa.

Onnodige nederlaag
Het derde team verspeelde zo goed als zeker zijn kampioenskansen door een onnodige nederlaag. Kees Kuijk had remisekansen, maar verspeelde deze. Ook Tiedo Klarenbeek verloor zijn partij, terwijl Rien van Hattum zijn dame weggaf maar toch nog remise speelde. Door overwinningen van Gerard Hazelaar en Frits Frijlink kwam toch nog een positief resultaat in beeld, maar doordat Dick Stevens een toren weggaf ging de partij tegen Eerbeek met 2,5 - 3,5 verloren.

Interne competitie
De strijd om het clubkampioenschap wordt met de week spannender. Met nog 7 ronden te gaan is er wel enige tekening in de stand, maar er zijn nog voldoende kampioenskandidaten over om de competitie spannend te houden. In de 17e ronde was de onbetwiste topper Eddie Sander - Gerard Bons. Bons zette een koningsaanval op met veel druk door twee ver opgerukte pionnen. Uiteindelijk moest Bons door een manoeuvre van Sander eeuwigschaak geven om torenverlies te voorkomen. De verrassing van de avond was de overwinning van "good old" Piet Rusch op runner-up Jan de Boer. Door een fraaie dubbele aanval van Rusch verloor De Boer een volle toren en ging de partij voor hem snel verloren. Vermakelijk was de partij tussen het oudste lid, Jan Soeteman, en de 15-jarige Maarten Potters. Soeteman stond glad gewonnen, maar Potters greep de laatste strohalm en verraste Soeteman met een plotselinge pat.

De stand aan de kop, na 17 ronden luidt:
1. Gerard Bons 13 punt
2. Jos Barendregt 12,5 punt
3. Henk Casteel 12 punt
4. Joop Groenenberg 11 punt
5. Jan de Boer 10,5 punt
6. Eddie Sander 10 punt

12e Rabojeugdtoernooi
Op zaterdag 3 april wordt het 12e Rabojeugdtoernooi gehouden in het A.O.C. te Twello. Schakers tussen 6 en 16 jaar kunnen zich opgeven via hun school, bij de Twellose - of Voorster Schaakclub of bij de heer P. Rusch (tel. 0571-271312). Foto's van vorige toernooien zijn te bewonderen op de jeugdpagina van de website van de Twellose Schaakclub; www.twelloseschaakclub.nl, nieuwe foto's zullen na het toernooi zo snel mogelijk worden geplaatst.