TWELLO. - De strijd in de OSBO-competitie is met wisselend succes afgesloten voor de Twellose Schaakclub. Het 1e team eindigde op een bescheiden 5e plaats. Het tweede degradeerde ondanks een overwinning in de laatste ronde en het derde eindigde op een fraaie gedeelde tweede plaats, dacht men. Ook de strijd in de interne competitie om het clubkampioenschap lijkt gestreden.

Het eerste team van de T.S.C. leed een 2,5-3,5 nederlaag tegen Pallas uit Deventer. Aan bord 1 gaf Henk Casteel per abuis het belangrijke veld c5 uit handen en zag zijn stelling instorten. Het werd een lange avond aan bord 2 voor Eddie Sander. In een gesloten pionneneindspel werd uiteindelijk tot remise besloten. Joop Groenenberg bouwde een sterke stelling op, maar overzag een combinatie waardoor hij een kwaliteit verloor en vervolgens ook de partij. Wisselende winstkansen ontstonden aan het 4e bord. Bert Klomp verloor hout en won hout, maar aan het eind was het brandhout. De winstpartijen kwamen van de lagere borden. Invaller Jan de Boer, die volgend seizoen zo goed als zeker een plek in het eerste team zal veroveren, schoof in een uitstekende partij als eerste de tegenstander van het bord. Andries Westendorp zag zijn mindere stelling aan bord 6 door een foutje van zijn opponent plots omslaan. Op secure wijze speelde hij een gewonnen eindspel.

Spanning
Het tweede team moest zijn laatste partij winnen om degradatie te ontlopen, maar was daarbij wel afhankelijk van andere resultaten. Het werd een krappe 3,5-2,5 overwinning tegen Denk en Zet en was hiermee De Combinatie op de ranglijst gepasseerd als deze zijn match tegen PSV-DoDo zou verliezen. Helaas voor de Twellonaren sleepte De Combinatie na een spannende strijd een punt in de wacht, waardoor zij in punten gelijk eindigde met Pegasus en T.S.C. De doorslag wordt dan gegeven door het aantal behaalde bordpunten en dit was voor Twello beduidend minder, zodat zij na 1 jaar derde klasse degraderen naar de 4e klasse.

Grote belangstelling
De kampioenskansen had het derde team in de vorige ronde al verspeeld en het streed nu nog alleen voor een eervolle tweede plaats. Nadat 5 van de 6 partijen waren gespeeld stond de stand 2,5-2,5 op het scorebord. Alles was dus afhankelijk van Kees Kuijk aan bord 1. Er ontstond een gecompliceerde stelling in het middenspel, die door Kuijk beter werd overzien dan zijn tegenstander. Dat leverde hem een dame op tegen een toren. Nadelig was echter dat hij nog maar 5 minuten op de klok had en zijn tegenstander 3 kwartier. Een grote schare toeschouwers verdrong zich rond bord 1 toen het eindspel naderde. Door materiele achterstand verbruikte Kuijks tegenstander nu ook veel tijd, maar de tijd voor Kuijk was nijpender. Desalniettemin speelde hij het klaar. Met zelf nog maar 30 seconden op de klok zette hij zijn opponent mat. Hiermee werd de strijd tegen Schaakstad met 3,5-2,5 gewonnen en eindigde hiermee exact gelijk met Voorst, die met 2,5-3,5 van Ugchelen verloor op de tweede plaats, dacht men. Ugchelen echter had met een onreglementaire opstelling gespeeld, waardoor een winstpartij verloren ging en Voorst zodoende met 3,5-2,5 won. Hierdoor eindigde T.S.C.3 op een toch ook verdienstelijke derde plaats.

Clubkampioen bijna bekend
Zonder zelf te spelen is Jos Barendregt in de interne competitie een half punt uitgelopen op zijn naaste belagers. Nummer twee, Gerard Bons, verspeelde zijn winst door een foute dame zet in de partij tegen Bert Klomp, die de aanval overnam en Bons op de 31e zet zelfs mat zette. Regerend clubkampioen Henk Casteel schatte in zijn partij tegen Joop Groenenberg zijn aanvalskansen met een paardoffer te hoog in en kwam bedrogen uit. Eddie Sander en Jan de Boer deden wel wat van hen verwacht werd in hun partijen tegen respectievelijk Gerard Hazelaar en Ruud van Swam, maar staan, om aanspraak te maken op de titel, al te ver verwijderd van Barendregt, die met nog drie ronden te spelen anderhalve punt los staat. Opvallend is hoe goed de jeugd presteert. De 15-jarige Maarten Potters versloeg de geroutineerde Tiedo Klarenbeek. De 13-jarige Andrea Benko wist op fraaie wijze te winnen van de 13 jaar oudere Heidi Vormer, terwijl de 12-jarige Tjitse Efde ouwe rot Dick Stevens remise afdwong.

De stand aan de kop na 21 ronden:
1. Jos Barendregt 16 punt
2. Gerard Bons 14,5