TWELLO.- Twee ronden voor het einde leek Jos Barendregt met anderhalve punt voorsprong het clubkampioenschap op zijn sloffen binnen te halen. Echter door een nederlaag in de voorlaatste ronde slonk zijn voorsprong tot een half punt op Gerard Bons en een punt op Henk Casteel. In de laatste ronde kon bij verlies van Barendregt Bons hem passeren, bij gelijke eindstand in de competitie was Barendregt clubkampioen op basis van een betere toernooiprestatierating (TPR) dan Bons en Casteel. Barendregt had dus aan remise voldoende om zeker te zijn van het clubkampioenschap. Met op de slotavond de topper Casteel-Barendregt op het programma beloofde het een ware apotheose te worden.

Licht voordeel
Doorgaans komt Barendregt beter uit de opening dan zijn tegenstander. In de Siciliaan die na een verwisseling van zetten op het bord kwam ontstond na een nieuwtje van Barendregt een licht positioneel voordeel voor Casteel. Barendregt moest alle zeilen bij zetten en probeerde Casteel een dubbelpion te bezorgen. Hij overzag hierbij een tussenzet van Casteel en verloor daardoor in de combinatie een toren tegen een paard en een pion.

Sterk aanvallend
Tegelijkertijd richtte Bons in zijn partij tegen Andries Westendorp scherpe pijlen op de zwarte koningsstelling. Dame en loper stonden goed gericht en witte pionnen stonden klaar om op te rukken. Vooralsnog verdedigde Westendorp goed, hoewel zijn dame uit positie stond.

Behoudend spel
Door iets te behoudend spel buitte Casteel het voordeel dat hij had opgebouwd niet volledig uit. Met een progressieve damezet gevolgd door een pionoffer en een torenoffer had hij een snelle winst kunnen forceren. Casteel koos echter voor het verdedigen van de pion. Barendregt speelde wel progressief, rukte met zijn centrumpion op en kreeg een aanval, die door Casteel gepareerd werd.

Kwestie van tijd
Ondertussen was in de partij Bons-Westendorp de witte aanval bijna niet meer te stuiten. Twee pionnen waren opgerukt tot de 6e rij, ondersteund door een toren. Inmiddels was er ook al een gat in de zwarte koningsstelling ontstaan. Het leek een kwestie van tijd om de zwarte koningsmuur te slechten.

Schijnoffer
Bij de partij Casteel-Barendregt stond de zwarte dame inmiddels midden op het bord, precies op de diagonaal waarop zich ook het vluchtveld bevond voor de zwarte koning. Met de ruimte die de witte torens hadden was de dame een prachtig doelwit. Barendregt pareerde dit met het tussenplaatsen van een paard. Hierna greep Casteel zijn kans. Met een fraai schijnoffer van de dame op de 8e rij drong hij de zwarte verdediging binnen. Aanname hiervan zou ook Barendregt de dame kosten en tevens wederom een kwaliteit. Een weigering kwam op hetzelfde neer. Zover liet Barendregt het niet komen, gaf op, reikte Casteel de hand en zei: "Zo, de druk ligt nu bij Gerard (Bons)".

Ontknoping
Alle aanwezigen verplaatsten zich naar het andere bord. Bons positioneerde zijn dame nog beter en in feite was er geen goede tegenzet meer voor Westendorp. Hij koos voor de minst slechte. Met Bons aan zet verwachtte iedereen pion g5 slaat pion f6, hetgeen ondekbaar mat zou inluiden. Bons koos er echter voor om nog een toren bij zijn aanval te betrekken. Westendorp zuchtte (van verlichting), kromde zijn rug en probeerde zijn laatste kans te grijpen en drong met zijn toren in de verdediging van Bons. Een kwaliteitsoffer volgde, die Bons niet aan mocht nemen. Plotseling dreigde er mat voor wit. Om de aanval te houden offerde Bons een toren, maar Westendorp deed de juiste zetten. Bons' aanval liep dood, hij stond inmiddels een toren en een loper achter. In een laatste poging overzag hij de aanvalskansen van Westendorp en Bons zou mat zijn gegaan als hij niet voortijdig had opgegeven. Barendregt werd dus toch nog clubkampioen (16,5 punt, TPR 1708), waarop hij een half uur daarvoor niet meer gerekend had. Casteel werd tweede (16,5 punt, TPR 1647). Bons werd derde met 16 punt. Nadien werd er getoast op Barendregt en bleef het nog lang onrustig in Hotel Restaurant Taverne.

Taverne Beker
De laatste competitie die dit jaar op het programma staat is de finale van de Taverne Beker. De Taverne Beker is een rapidtoernooi, waarbij men 25 minuten bedenktijd per partij per persoon heeft. Hiervan zijn inmiddels negen voorrondes gespeeld. De finaleronde bestaat uit drie partijen, waarna de rapidkampioen bekend is. Kandidaten voor deze titel zijn: Bert Klomp, Andries Westendorp, Jos Barendregt en Joop Groenenberg.

Voorst Totaal- Twello Totaal
Als afsluiting van het seizoen speelt jaarlijks de complete Twellose Schaakclub tegen de complete Voorster Schaakclub. Een gezellig treffen dat het ene jaar in Twello wordt gespeeld en het andere jaar in Voorst. Dit jaar vindt het treffen plaats in Voorst op maandag 7 juni a.s. De laatste jaren werd de derby telkens door de Twellonaren gewonnen. Gezien de versterking die Voorst dit jaar heeft gehad, kan het dit jaar wel eens andersom zijn.

Zomeravondschaken
Café Dorpszicht in Terwolde is in de zomermaanden het décor van de zomeravondcompetitie. Op de woensdagavond wordt in de maanden juni, juli en augustus om de titel zomeravondkampioen gestreden. De spelers spreken onderling zelf de bedenktijd af, minimaal 30 minuten p.p.p.p. en maximaal 2 uur p.p.p.p. De winnaar van het toernooi wint een dinerbon voor twee personen. Voorwaarde is dat men minimaal 60% van het toernooi heeft meegespeeld. Het toernooi staat open voor iedereen, die de regels van het schaakspel machtig is. In verband met de concurrentie van het naderende E.K. zal op een aantal woensdagavonden in juni niet gespeeld worden. Op de website van de Twellose Schaakclub, www.twelloseschaakclub.nl zal binnenkort de exacte speeldata vermeld worden.