TWELLO. - De Twellose Schaakclub (TSC) kan terugzien op een geslaagd seizoen. Het eerste team promoveerde naar de 2e Klasse van de OSBO, het tweede werd tweede en het derde eindigde in de middenmoot. Intern gingen alle drie bekers naar verschillende spelers. Jos Barendregt werd clubkampioen, Henk Casteel won de Taverne Beker en Rien van Hattum de Jan Dijkhuisbokaal. Het jaarlijkse treffen tussen Twello en Voorst werd ruim gewonnen door de TSC-spelers (10-5). En bij het jeugdexamen werd een 10 gehaald door Jeroen van den Burgt.

OSBO-competitie
Het eerste team van de TSC kwam een punt tekort om kampioen te worden in de 3e Klasse van de OSBO. In de laatste ronde moest Pallas uit Deventer een puntje morsen en Twello moest ruim winnen van Lochem. Deze tegenstander legde geen strobreed in de weg, het werd een klinkende 5-1 overwinning. Maar Pallas verspeelde geen punt en hierdoor werd Twello tweede. Echter op basis van beste nummer twee (zoals we dat ook kennen bij de voorrondes van de WK-voetbal) promoveerde de TSC alsnog naar de 2e Klasse.

Tot en met de laatste ronde had het tweede team alles in eigen hand om kampioen te worden. Het moest alleen nog "even" winnen van Zutphen. Het werd een pijnlijke 2,5 - 3,5 nederlaag, waardoor Zutphen kampioen werd en TSC 2 genoegen moest nemen met een tweede plaats.
Lange tijd draaide het derde team dit seizoen goed mee, maar door enkele onnodige nederlagen eindigde TSC 3 onderin de middenmoot.

Interne competitie
De interne competitie (2 uur bedenktijd per persoon, per partij) was dit jaar minder spannend dan vorig seizoen. Al twee ronden voor het eind prolongeerde Jos Barendregt zijn titel met 19,5 punt uit 24 partijen. Gerard Bons, die een heel goede tweede cyclus speelde werd tweede met 17 uit 24. Op de derde plaats eindigde Henk Casteel met 14,5 uit 24. Opvallend goed presteerden Kees Kuijk, Jan Bron (beiden 14 uit 24) en de jeugdige (16 jaar) Maarten Potters met 12,5 punt uit 24 wedstrijden. Aan de hand van het scoringspercentage in de interne competitie worden de OSBO-teams voor volgend seizoen vastgesteld. Het eerste team, dat met een 8-tal in de 2e Klasse uit zal komen, is dan als volgt samengesteld: Jos Barendregt (84%), Gerard Bons (79%), Kees Kuijk (66%), Joop Groenenberg (64%), Henk Casteel (64%), Eddie Sander (61%), Jan Bron (59%) en Andries Westendorp (55%).

Taverne Beker
De Taverne Beker is een rapidcompetitie (25 minuten p.p.p.p.) en kent een voorronde van 10 partijen. De beste vier spelen de finaleronde, de volgende vier om de plaatsen 5 t/m 8, enzovoort. Dit jaar was Henk Casteel de sterkste, die achtereenvolgens Jos Barendregt, die tweede werd, Joop Groenenberg (3e) en Eddie Sander (4e) aan zijn zegekar bond.

Jan Dijkhuisbokaal
Slechts vijf minuten bedenktijd per persoon per partij heeft men bij het jaarlijkse snelschaaktoernooi om de Jan Dijkhuisbokaal. Een toernooi op het lijf geschreven van Rien van Hattum, die altijd bovenin eindigt en dit jaar met 12 punten uit 14 partijen de eerste plaats pakte. Tweede werd Jos Barendregt (11,5 uit 14) en derde Bert Klomp met 10,5 uit 14.

Activiteiten
Op dinsdagavond om 20.00 uur wordt er wekelijks geschaakt in Hotel Restaurant Taverne aan de H.W. Iordensweg. In de maanden juli en augustus is er elke woensdagavond zomeravondschaken in Café Restaurant Dorpszicht te Terwolde. Jaarlijks, in september, staat de TSC met een stand op het Klompenfeest in het centrum van Twello en op de eerste zondag in december wordt in Café Restaurant Dorpszicht te Terwolde het Peter Verburg Rapidtoernooi gespeeld. Bent u, als buitenstaander, geďnteresseerd geraakt? Kom gerust (vrijblijvend) langs en schaak mee.