Tijdens de OSBO-competitiewedstrijd Zutphen 2 - Twello 1 deed zich aan het eind van de avond een vervelend incident voor. Aan bord 4 verkeerde Eddie Sander in hevige tijdnood, maar had een stelling op het bord staan om in één zet mat te geven. Toen hij weer aan zet was viel zijn vlag hetgeen door zijn tegenstander niet werd opgemerkt.

Alle omstanders hielden de adem in, echter de wedstrijdleider (tevens bord-6-speler en teamleider) van Zutphen wees op de klok en zei "vlag". Uiteraard ontstond enige consternatie en het wedstrijdformulier werd onder protest getekend, want schaken is immers een spel tussen twee personen waar derden zich niet mee dienen te bemoeien.

Het voorval werd voorgelegd aan de competitieleider van de OSBO en hij vertelde, dat het weliswaar een vreemde regel is, maar dat de wedstrijdleider het recht heeft dit te constateren. Inderdaad, een vreemde regel. Het betekent immers, dat de thuisspelende club altijd in het voordeel is. Want als dit tijdnoodgeval een thuisploeg zou overkomen, dan staat een partijdige wedstrijdleider "toevallig" net met zijn rug naar het bord.

De appel was des te zuurder, omdat in plaats van een 4,5-3,5 overwinning de match nu verloren ging met dezelfde cijfers. Het heeft een beetje het idee van een scheidsrechter, die in de laatste seconde van een voetbalwedstrijd een spits de voorzet ziet missen en hem er dan maar zelf in kopt.