Het Jan Leijenaartoernooi in Bathmen telde zaterdag 4 maart vijf deelnemers van onze club. Een mooie afvaardiging, die onder de pakweg 200 schakertjes wisselend presteerde. De beste score kwam op naam van Rick van Dooren. In groep Loper A (de vijfde groep na Pion A t/m D) won hij vijf keer en verloor twee partijen. Goed voor een derde plaats op een totaal van zestien, want er werd gespeeld in 'zwitserse groepen' met partijen van 2 x 15 minuten.

Rick: "Ik heb op verschillende manieren gewonnen. Een keer mat met dame en koning tegen koning, een keer dankzij heel veel pionnen meer en een keer op tijd. Ik had toen nog vijf minuten over en kon in een paar zetten mat geven."
Goed zo! Rick gebruikte toch wel tien minuten en speelde met minder bedenktijd beter schaak. Ik geloof dat dit zijn eerste schaaktoernooi buiten Twello was.

Peter te Marvelde speelde in een groep hoger, Loper B, bijna net zo goed: vier keer winst, remise, en twee nederlagen. Hij kreeg de derde prijs uitgereikt, maar toen protesteerde Wilbert van den Brink uit Ede. Die had dezelfde score, maar in de onderlinge pot gewonnen van Peter. Onze clubgenoot vond die fout van de wedstrijdleiding behoorlijk waardeloos, want hij heeft de beker nog in handen gehad. Inderdaad, dan mag je balen.
Peter won een pot met mat achter de paaltjes. Blijft altijd leuk.

Na een matig toernooi in Deventer speelde Peter in Bathmen stukken beter.
In een grote groep werd hij gedeeld derde.

De twee jongens die een week eerder nog een beker uit Deventer meenamen, Robbin van Beek en Tim Roskam, speelden in groep Loper D, de hoogste in hun leeftijdscategorie. Ze eindigden laag en scoorden 2 uit 7 en 1,5 uit 7. Robbin won de onderlinge confrontatie en eindigde zo een halfje hoger.
Ik denk dat ze voor dit tweede serieuze toernooi een groep te hoog ingedeeld waren. De top drie van deze groep kwam uit Veenendaal, Lonneker en Hengelo. Jongens die van zo ver komen noemen we toernooitijgers. Robbin en Tim en de wedstrijdleiding hebben een beetje te hoog geraden naar de elo-rating. Nou ja, volgende keer beter bij een indeling die beter bij ze past.

Extra fotootje voor Tim. Omdat hij op het kampioensplaatje
uit Deventer kiekeboe speelde achter de beker.

Voor onze vijfde deelnemer eerst een citaat uit De Stentor/Deventer Dagblad) van 6 maart over het Jan Leijenaartoernooi:
Voor de achtjarige Thomas te Marvelde uit Deventer was het de eerste keer dat hij deelnam. 'Het is echt hartstikke leuk, schaken is een mooie sport. Ik heb het geleerd op de computer en later op schaakles. Ik heb nu twee partijen gewonnen en twee verloren dus het kan nog alle kanten op, maar ook als ik niet win heb ik een leuke dag gehad.'

Wat een toespraak voor een achtjarige, zou je zeggen, maar Ruud van der Swam, zijn coach, weet inmiddels wel beter. Thomas heeft altijd veel te vertellen.

Een fotootje uit Deventer, waaruit je zou kunnen
concluderen dat Thomas te weinig (snel) speelde. Nou,
daar gaat het niet om. Thomas geniet van een muzikaal
cadeautje van de organisatie, gekregen na afloop
van de wedstrijden.

Ook later op de club zei hij zoveel, dat ik vergat te vragen naar zijn eindscore. Wel meldde hij te hebben gewonnen met een herdersmat. Vond hij leuk, maar ik hoop dat hij volgende keer vaker wint van tegenstander die beter tegenspel bieden.

In Deventer speelde Thomas met een leeuwtje als 'secondant'.
Die hield hij steeds in beweging.

De agenda voor de jeugd vermeldt voorlopig geen toernooien in de nabijheid van Twello.

9 april 2006: Open Nijmeegse Jeugd Kampioenschap 2006
14 mei 2006: Geletti-toernooi SV de Toren Arnhem-Zuid
10 juni 2006: Jeugdtoernooi bij SV Wageningen.

Zet in elk geval het Rabobank toernooi op 8 april in je agenda. Want zeven officiële toernooipartijen spelen is toch het mooiste.

Gerard Bons