Twee kampioenen (Robbin van Beek en Thomas te Marvelde) en veel andere leden van onze Twellose Schaakclub in de top van de klassementen. Daarmee kunnen we tevreden zijn over het laatste Rabobanktoernooi 2006, ofwel het jeugdkampioenschap van de gemeente Voorst.

Vooral Thomas speelde overtuigend. Met overmacht, want nagenoeg alle tegenstanders leverden binnen een paar minuten een of meer stukken in. Hij heeft de neiging veel te snel te zetten, ook tegen grotere en sterkere tegenstanders. In dit toernooi dacht hij toch vaker iets langer na.

Uiteraard speelde Thomas met een mascotte, net als in Deventer en Bathmen. Altijd in zijn handjes of naast zijn bord, totdat het toernooi voorbij was. Onze "clubfotograaf" Frits Frijlink heeft er vast wel een plaatje van gemaakt.

Inderdaad, de foto is gemaakt.
Thomas met mascotte Mister Blub.(red.)

Voor Robbin waren niet alleen zijn zes overwinningen belangrijk. De meeste punten scoorde hij met gemak, maar die ene remise tegen Peter Florijn was een stevige knokpartij. Dat was in de vierde ronde, toen zij allebei drie keer hadden gewonnen.

Robbin won een kwaliteit, maar verbruikte wat meer bedenktijd dan Peter. Zonder druk van de klok had Robbin makkelijk gewonnen, maar toen zijn torens door het snelle spelen een beetje opgesloten raakten en hij in tijd drie tegen zes minuten achter stond, bood hij remise aan. Peter accepteerde, want hij was ook blij met het halve punt.

Ik denk dat het remiseaanbod de belangrijkste "zet" in het hele toernooi was van Robbin. De kans dat hij op tijd zou verliezen was groot. Robbin won de overige drie partijen en Peter Florijn verloor twee keer.

Twello domineerde groep twee. Rick van Dooren verloor alleen van Robbin en Tije Bosse uit Voorst en werd derde. Hij keek in dit toernooi niet teveel rond tijdens de partijen. Een beker was zijn beloning.

Tim Roskam en Bart Dikken werden gedeeld vijfde met vier zeges. Terwijl Tim en Rick de week daarvoor nog hadden getraind met de broers Te Marvelde, kon Bart niet meedoen: griep. Hij was net op tijd weer beter en speelde prima.

Geen foto van het Rabotoernooi, maar wel een mooie uit een jong archief;
het toernooi in Deventer. De kampioenen van Twello, Thomas en Robbin,
lekker ontspannen bij elkaar.

Andrea Benkö eindigde in groep 1 als vijfde. Ze was heel ontevreden omdat ze vorig jaar ook op die plaats eindigde, in dezelfde groep. "Misschien moet ik eens aan meer toernooien meedoen", verzuchtte ze na afloop.

Peter te Marvelde scoorde vier uit zeven in groep twee. Eigenlijk niet eens zo slecht, maar voor de tweede keer net niet in de prijzen. In Bathmen werd hij gedeeld derde, maar moest de beker laten aan een speler met meer weerstandspunten.

In groep drie werd tweede stapper Jeroen van de Burgt achttiende, met twee uit zeven. Jeroen haalde zijn eerste stap met een tien. Dat is uitzonderlijk, dus hij snapt ons spelletje wel. We moeten maar eens kijken hoe hij dat beter in de praktijk kan brengen.

Gerard Bons.