In een veld van 32 snelschakers wist zaterdag 30 december Gerard Bons van Twello in de Dordtse Wilhelminakerk derde te worden in de strijd om de eerste Hoogendoornbokaal. Een knappe prestatie direct achter 2000 plus elohouders.

Het schaken waarvoor Gerard de treinreis Deventer - Dordrecht maakte was onderdeel van een huiskamerdag in de kerk, die hij nog kende uit zijn jeugdtijd. Als scholier kende hij de leraar van het Chr. Lyceum, PA Hoogendoorn goed. De tweevoudig openkampioen van Nederland, die in 1999 overleed, kreeg met het toernooi de eer die hem past.

Meer nieuws over het schaak en de huiskamerdag op de site van de RSB, de Wilhelminakerk in Dordrecht en bij de schaakverenigingen Zwijndrecht, Dordrecht en Sliedrecht. Een citaat uit de uitgebreide info: "Tussen alle regionale spelers door wist de oprichter in 1978 van schaakclub Groothoofd, de in 1986 naar Deventer verhuisde Gerard Bons, knap 5 uit 7 te halen. Als oud-leerling van Hoogendoorn was hij speciaal naar de Wilhelminakerk gekomen om het eerste schaakevenement rond de tweevoudig open-kampioen van Nederland mee te maken."

Op zaterdag 29 december 2007 wordt wederom op Gerard Bons gerekend.

Hans Berrevoets.