Zomertijd is komkommertijd, zegt men. Tijd dus, om met wat cijfertjes te goochelen. Dit jaar hebben we voor het eerst de elo-rating berekend; uitgaande van de KNSB-rating in plaats van de TPR van het voorgaande jaar. Dit geeft een eerlijker beeld van de prestaties. Om de nieuwe leden Jaap Busch, Albert Jansen en Wobbe de Vries in dit systeem mee te laten draaien, werd hun rating op 1350 gesteld. Voor leden zonder KNSB-rating werd hun TSC-rating berekend op basis van hun prestaties van het voorgaande seizoen.

Tijdens het seizoen is gebleken, dat de drie nieuwelingen niet even sterk waren. Het leek mij dus logisch, aan de hand van hun resultaten, de rating opnieuw te berekenen. Jaap Busch kwam hierbij uit op een TSC-rating van 1440, Albert Jansen op 1073 en Wobbe de Vries op 1606.

Deze wijziging heeft dus ook invloed op de rating van iedereen, die tegen Jaap, Albert en/of Wobbe heeft gespeeld in het afgelopen seizoen. Je nieuwe rating kun je zien in de progressie-eindstand of op de beginstand van het seizoen 2007/2008. Welke invloed de herrekening op je heeft gehad kun je in het standen-archief zien, want daar is de oude berekening blijven staan.

Omdat nu de herrekende rating van Jaap, Albert en Wobbe zowel begin- als eindrating is, komen zij niet voor in de progressie-eindstand, evenals René Renders en Jan Spijkerbosch, omdat zij geen partijen hebben gespeeld in de interne competitie van het afgelopen seizoen.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En dan mag je wat dat betreft concluderen, dat het slecht gaat met de vereniging. Er zijn weinig jeugdige leden en wat de progressie betreft hebben zij het niet goed gedaan. Voorwaar, de meeste progressie werd gemaakt door "good old" Piet Rusch. Met zijn 75 jaar schroefde hij zijn rating op met maar liefst 188 elo-tsc-punten. Een voortreffelijke prestatie.

Een grote winst boekte ook Kees Kuijk (108 punten), Andries Westendorp (74) en Dick Stevens (55). Naar mate je rating hoger is, wordt het moeilijker veel extra elo-ratingpunten te scoren. Jan de Boer en Maarten Beekhuis presteerden dit wel. Jan scoorde +44 en ging naar 1647. Maarten scoorde +31 en ging naar 2040, terwijl clubkampioen Jos Barendregt ondanks het kampioenschap 52 punten inleverde.

Slecht verging het Gerard Bons. Met een rating van 1764 werd hij geacht 73% te scoren. Hij kwam niet verder dan 62,5% en leverde 54 punten in. Het was echter wel voldoende om zich in het eerste team te handhaven. Ook Joop Groenenberg presteerde matig. Hij leverde 60 punt in en zakte naar 1565. Zelfs ons jeugdig talent Maarten Potters leverde punten in (58), maar bij hem had de studie voorrang en zal dit in de toekomst zeker weer corrigeren.

Ga hier naar de volledige progressie-eindstand.

Henk Casteel.