TWELLO. - Met nog slechts één ronde te gaan, beschikt het eerste team van de Twellose Schaakclub over goede vooruitzichten op het kampioenschap in de derde klasse G van de OSBO (Oostelijke Schaakbond). Na de 4-2 overwinning op hekkesluiter Velp 2 staan de Twellonaren twee punten los van achtervolger Theotorne uit Dieren. In de laatste ronde moeten beide teams tegen elkaar en dat belooft een spannende strijd te worden. Ook het tweede team deed goede zaken met winst op Aalten 1. Team 3 moest in Zwolle 3 zijn meerdere erkennen.

Team 1
Het leek een makkie te worden, maar de werkelijkheid wees anders uit. In plaats van een walk-over werd er zwaar gestreden op de diverse borden. Aan bord 1 stond Jos Barendregt na negentien zetten met zijn koning aan de andere kant van het bord. Winst zat er niet in en dus wikkelde hij af naar remise. Hij werd spoedig gevolgd door Wobbe de Vries aan bord 2 die daarmee de stand op 1-1 bracht. Daarna was het wachten op Jan de Boer aan bord 4. Jan wikkelde beheerst af naar winst en dat bracht de stand op 2-1. Ook aan bord 5 en 6 ging het goed voor de Twellonaren. Aan bord 5 slaagde Eddy Sander er in om de druk op zijn tegenstander stelselmatig te vergroten. Er was geen uitweg en dat bracht de stand op 3-1. Aan bord 3 had Gerard Bons niet zijn beste dag en dat bracht de Velpenaren terug in de strijd: 3-2. Toen was het wachten op Kees Kuijk aan bord 6. Kees was er in geslaagd een loper te winnen op zijn tegenstander en dat voordeel stond hij in de tijdnoodfase niet meer af. Zijn tegenstander ging door de klok en dat bracht de stand op 4-2. De Twellonaren komen daarmee uit op de volle winst uit zes speelronden.

Team 2 en 3
Dit seizoen spelen ook team 2 en team 3 in de derde klasse. Team 2 moest dit keer naar Aalten en dat had tot gevolg dat het een latertje werd. Het resultaat was desondanks prima. Henk Casteel, Andries Westendorp en Coen Hilbrink behaalden de volle winst en Joop Groenenberg, Rien van Hattum en Gerard Hazelaar maakten remise, zodat de terugreis ongeslagen kon worden aanvaard. Door deze 1,5 - 4,5 overwinning nestelt team 2 zich in de top van de derde klasse D en dat is een uitstekend resultaat na een aarzelende start dit seizoen.

Team 3 is dit jaar eigenlijk tegen wil en dank gepromoveerd naar de derde klasse. Het valt daardoor niet mee: de meeste teams zijn veel sterker. Toch is er één wedstrijd gewonnen en als in de laatste ronde hekkesluiter Ons Genoegen uit Almen niet langszij komt, dan kan het verblijf in de derde klasse met een jaar worden verlengd. Dinsdag jl. was Z.S.G. uit Zwolle een maatje te groot. Alleen Frits Frijlink wist er een remise uit te slepen. Voor Stevo Nockovic, René Rouwhorst, Gerard Hazelaar, Ruud van Swam en Tiedo Klarenbeek was dat niet weggelegd. Het werd zodoende - 5 voor ZSG.

Kees Kuijk