TWELLO. - Vanwege vakanties was de opkomst dinsdag jl. wat lager, de partijen waren echter niet minder interessant en er waren enkele verrassende uitslagen. Het aantal titelkandidaten werd gereduceerd tot vier, terwijl onderin enkele verrassingen te noteren waren. Met nog twee ronden te gaan is er slechts één punt verschil tussen nummer een en nummer vier.

In de partij Jos Barendregt-Henk Casteel verspeelde Casteel in een Spaanse opening een centrumpion, waardoor Barendregt veel druk kon zetten op de zwarte stelling. Door een mindere 21e zet van wit kantelde de partij en kon Barendregt mat of dameverlies op de 29e zet niet meer vermijden. De gehele partij kunt u hier naspelen.

Andries Westendorp heeft zijn goede reeks (4 uit de laatste 5) niet door kunnen zetten. Met wit kon hij in een spannende partij tegen Bert Klomp de druk van de zwarte stukken niet weerstaan. Klomp, die een sterk seizoen speelt, staat hierdoor op een verdienstelijke vierde plaatst en heeft uitzicht op meer.

Onderin het klassement liep Albert Jansen Ruud van Swam onder de voet en dat mag een verrassing genoemd worden. De koningsaanval van Jansen was echter fraai en door Van Swam niet meer te pareren.

Een daverende verrassing mag de eerste seizoensoverwinning van Dick de Waard genoemd worden op niemand minder dan Rien van Hattum. In een toren-pion eindspel stond de zwarte toren van Van Hattum ongelukkig en wist De Waard de zwarte koning van zijn witte vrijpion weg te houden, waarna promotie onvermijdelijk was.

De uitslagen
Jos Barendregt - Henk Casteel 0-1
Andries Westendorp - Bert Klomp 0-1
Stevo Novkovic - Jan de Boer 0-1
Carlo Buijvoets - Gerard Hazelaar 1-0
Henk Onijs - Frits Frijlink 0,5-0,5
Albert Jansen - Ruud van Swam 1-0
Dick de Waard - Rien van Hattum 1-0

Klik hier voor de actuele stand in het seizoen 2007/2008.


Henk Casteel

stap terug
terug