DEVENTER. - In het IJSCO jeugdtoernooi van DSG Pallas in Deventer heeft Jeroen van de Burgt zaterdag 21 maart 2009 een gedeelde tweede plaats behaald. Zo heeft Jeroen zijn derde plaats in het Rabobanktoernooi van vorig jaar verbeterd. Het deelnemersveld in Deventer leek me redelijk sterk.

Jeroen toonde zich een fantastische knokker. Hij won vier keer en verloor twee keer in groep F. Tegen zijn grootste concurrent, een ouder meisje, werd de speeltijd van twee keer een kwartier nagenoeg volledig opgebruikt. In een partij met veel wisselende kansen, zonder dat iemand opzichtig blunderde. Zijn tegenstandster ging door de vlag en onze pupil claimde de winst, maar kreeg die niet. Hij had alleen nog zijn koning, dus geen matpotentieel. Jeroen wist niet dat dit een extra regel is bij het schaken met de klok.

"Als je met de klok speelt en er is niets beslist op het bord, is toch de klok beslissend", redeneerde hij. Ik geloof dat Jeroen uiteindelijk wel begreep dat je geen vol punt kunt krijgen als je je tegenstander toch nooit meer mat kunt zetten. Gelukkig kon Jeroen dit goed van zich afzetten en speelde hij daarna nog enkele prima potjes.

Tenslotte een beslissingspartij tegen het meisje met een bedenktijd van twee keer vijf minuten. Je kunt er over discussiëren of snelschaken geschikt is voor derde en vierde stappers. Net als dat maffe weggeefschaak zou ik dat op de club afraden voor pupillen. Maar ja, de organisatie kan honderd kinderen niet twintig minuten langer laten wachten op drie barrages, dus Jeroen, die nog nooit had gevluggerd, moest wel. In tegenstelling tot de toernooipartij tegen het meisje domineerden de blunders door de korte bedenktijd. Ik weet niet eens meer wie er beter stond toen zijn tijd op was, met nog maar zes seconden voor zijn opponente.

"Het is allemaal heel spannend geweest", blikte Jeroen na afloop terug. "Allebei de partijen tegen dat meisje zijn op tijd beslist. Jammer dat die laatste in mijn nadeel was."

Daan Egers won twee keer en verloor vijf keer in dezelfde groep. Daan en Jeroen hebben dus ook tegen elkaar gespeeld, in de laatste partij. Best een spannend slot omdat ze elkaar zo goed kennen. Als Daan had gewonnen waren ze samen in de middenmoot geëindigd. Omdat Jeroen deze keer te sterk was voor Daan, werd het verschil wel groot. De prestaties worden geregistreerd in een zogeheten IJSCO rating, een ranglijst genoemd naar een serie jeugdtoernooien in het oosten van het land.

Als ze dus in een van die toernooien elders meespelen, moet Jeroen waarschijnlijk een groep hoger schaken dan Daan, wat we dus promotie noemen.


Gerard Bons

stap terug
terug