Dinsdag jl. is het eerste team van de Twellose Schaakclub er voor het eerst in zijn bestaan in geslaagd kampioen te worden in de derde klasse B. In een zinderende slotfinale werd lijstaanvoerder VSG 2 uit Elburg op fraaie wijze verslagen. Een prachtige prestatie in het jaar dat de club zijn 75-jarig jubileum viert.

Gezamenlijke eindronde in Twello
De laatste ronde van de externe competitie werd in zín geheel afgewerkt in Twello. Dat betekende dat in totaal 48 spelers dinsdagavond om 20.00 uur in de grote zaal van restaurant Taverne aan hun laatste competitieronde begonnen. Bovenin ging het bij de Twellose Schaakclub en VSG 2 om promotie en onderin ging het tussen Denk en Zet en Olst om degradatie. Het toeval wilde dat de nummers 1 en 2 en de teams die laatst en voorlaatst geplaatst waren tegen elkaar moesten spelen. Het leverde een geanimeerde avond op waarin als eerste de degradatie werd beslist. Pallas 2 had genoeg aan een half bordpunt om degradatie af te wenden. Een heel bordpunt was rond negen uur binnen en daarmee was het risico van degradatie afgewend. Toen ging het tussen Olst en Denk en Zet. Denk en Zet trok aan het langste eind en Olst zal volgend jaar in de vierde klasse moeten optreden.

Jos Barendregt speelt wereldpartij
Daarna ging alle aandacht uit naar de match tussen VSG 2 en Twello. De wedstrijd kwam aarzelend op gang, want niemand wilde verliezen. Twello had de volle winst nodig en VSG 2 had aan remise voldoende.

Eerst was het Jan de Boer die alle aandacht op zich vestigde. Jan speelde een open partij die zowel hem als zijn tegenstander alle ruimte bood voor ingewikkelde vorken, penningen en afruilen. Omstanders hielden hun hart vast tijdens het verloop, want dan eens leek Jan en dan weer zijn tegenstander te zullen winnen. Uiteindelijk kon Jan de laatste pion van zijn tegenstander niet meer vangen en daardoor werd het 1-0 voor VSG 2.

Aan de borden 4 (Eddy Sander) en 5 (Henk Casteel) zaten de partijen al tijden op slot en dat leverde uiteindelijk twee remises op. Daarmee kwam de stand op 2-1.

Aan bord 1 voerde Jos Barendregt intussen een heroÔsche strijd. Op de linkervleugel oefende hij met een pionnenaanval continue pressie uit op zijn tegenstander. Doel was te promoveren, maar dat had zijn tegenstander in de gaten. Jos offerde probleemloos een toren en vervolgens nog een paar kwaliteiten en stond op een gegeven moment zelfs twee torens achter. Op dit niveau is dat meestal dodelijk, maar Jos had het voordeel dat hij pressie kon blijven uitoefenen en dat zijn tegenstander door zijn tijd heen raakte. Nadat hij Jos tot drie keer toe remise had aangeboden, koos hij in de tijdnoodfase niet de juiste voortzetting en moest hij opgeven. Het was zonder meer de meest zinderende partij van de avond en daarmee kwam de stand op 2-2.
De partij is de moeite van het bekijken meer dan waard: zie Partijen Barendregt-Keijer, 2010.04.20

Aan bord 2 was Wobbe de Vries er intussen in geslaagd om zich aan de greep van zijn tegenstander te ontworstelen. Ook in deze partij wemelde het van de dreigingen, afruilen en penningen. Wobbe bleek slimmer dan zijn tegenstander, bouwde voordeel op en trok de partij naar zich toe: 2-3 voor Twello.

Toen was het wachten op Gerard Bons, die in feite aan remise voldoende had om het kampioenschap veilig te stellen. Remise bleek echter niet aan de orde, omdat zijn tegenstander te veel tijd nodig had en door de klok ging. De einduitslag werd 2-4 en Twello 1 promoveert naar de tweede klasse.

Schakers gevraagd!
De promotie heeft tot gevolg dat het eerste team volgend jaar met acht in plaats van zes spelers moet acteren. Dat heeft consequenties voor de bezetting van team 2 en team 3 die allebei in de derde klasse actief zijn. Er zijn in principe voldoende spelers voor de teams, maar de Twellose Schaakclub vindt het prima als er nog een paar spelers bijkomen, zodat de blik verder omhoog gericht kan worden. Dus elke schaker die interesse heeft om in Twello bij een ambitieuze en gezellige club tot in de tweede klasse of hoger actief te zijn, is van harte welkom!

Kees Kuijk