Ik had vorig jaar die simultaan van de kampioen niet moeten weigeren. Al verlies je alles, er is een compensatie: Je kunt veel stukken slaan. Heel veel. Zelfs na honderd procent verlies in tien partijen heb je al gauw dertig pionnen en stukken geraapt eer je laatste koning mat ging.

Ik kwam tot deze malle overpeinzing nadat ik voor volk buiten het boerenleven een educatief videootje had gemaakt. Die zie je als je de link opent en daarna de grote video-button daaronder. Eerst de tekst lezen mag ook, maar vergeet in elk geval niet om na de 62 seconden digitale film op een beoordelingsknop (of hoe dat in jargon mag heten) te klikken.

Leuk he, om al die halmen te associeren met de schaakstukken van tegenstanders. Vijftien opponenten is natuurlijk niet genoeg, pas bij duizend krijg je een schaakstukkenoogst die ergens op lijkt. Het is dan helemaal mooi om weggeefschaak te spelen en alles te verliezen. Sta je toch mooi tussen zestienduizend stuks ‘hout’.

"Hoe komt die Bons op dit idee?", mag je je nu afvragen. De volgende overpeinzing is ook niet onlogisch: "Zou die Bons nu al de clubavond missen?" Ach, we zien wel, ik heb in elk geval zin om dinsdag weer eens voor het team te spelen.

Gerard Bons