TWELLO. - Lange tijd ging het dinsdagavond 7 juni gelijk op in de massakamp tussen de schaakverenigingen van Twello en Voorst. Jaarlijks wordt aan het eind van het seizoen deze strijd gestreden. Dit jaar was de Twellose Schaakclub gastheer in hun thuishaven bij Hotel Restaurant Café Taverne aan de Iordensweg.

Om half twaalf stond het 4,5-4,5 en moest alleen aan de eerste vijf borden de beslissing nog vallen. Evenals voorgaande jaren bleek dat hier het verschil zit tussen beide verenigingen. De resterende partijen werden alle in het voordeel van Voorst beslist, daardoor eindigde Twello- Voorst in 4,5-9,5.

De individuele uitslagen (tussen haakjes staat de KNSB-rating per mei 2011 vermeld):

1.) Jos Barendregt (1929) - Jeroen Bosch van Rosenthal (1931) 0 - 1
Bosch van Rosenthal met wit kreeg overwicht, maar kon de druk niet in voordeel omzetten. In het eindspel waarin zwart een klein overwicht had, beging Barendregt in hevige tijdnood een forse blunder.

2.) Wobbe de Vries (1734) - Rudy Bloemhard (2053) 0 - 1
De Vries kwam met een pluspion gelukkig uit de opening, maar koos een minder goed plan en verloor vervolgens vanuit een onduidelijke stelling na een heel foute zet.

3.) Henk Casteel (1699) - Marcel Kraaijkamp (1951) 0 - 1
Kraaijkamp blunderde in het middenspel een kwaliteit, maar wist met twee sterke centrumpionnen de winst toch naar zich toe te trekken tegen een in tijdnood verkerende Casteel.

4.) Carlo Buijvoets (1784) - Lûtsen Dooper (1772) 0 - 1
In het middenspel offerde Buijvoets een pion en kreeg daarvoor stevig initiatief. Het materiële evenwicht was in het eindspel hersteld en remise lag eigenlijk voor de hand, toch wist Dooper Buijvoets te verslaan toen deze ijzer met handen wilde breken.

5.) Eddie Sander (1620) - Jeroen Nikkels (1803) 0 - 1
Sander wedde op het verkeerde paard. Hij bezorgde Nikkels een dubbelpion, maar overzag dat hij daarmee zijn opponent een sterk veld voor zijn knol gunde.

6.) Jan de Boer (1599) - Henk Bergsma (1671) 1 - 0
Na een opening met van beide kanten een aantal mindere zetten kon De Boer met wit een aanval opzetten op de koningsvleugel waarop zwart geen antwoord had. Hij nam hiermee revanche op Bergsma voor een verliespartij in de OSBO-competitie.

7.) Rien van Hattum (1562) - Henri Jansen (1665) 0 - 1

8.) Kees Kuijk (1518) - Joop Siderius (1621) 0,5-0,5
Kuijk had lang het initiatief. Siderius bood goed tegenspel en dat leidde tot evenwicht. Reden voor Siderius om remise aan te bieden, toen Kuijk knullig een pionnetje had verspeeld, leek het hem maar beter op dit aanbod in te gaan.

9.) René Rouwhorst (1412) - Joop Hendriksen (1492) 0 - 1
Deze partij was tekort. Een voor Rouwhorst vreemde opening beoordeelde hij compleet verkeerd. Daarna zag hij mat in één over het hoofd. Een catastrofe.

10.) Coen Hilbrink (1541) - Dick Hoekman (1386) 1 - 0
Hoekman was niet zo erg vertrouwd met de opening c4. Dat gaf Hilbrink de gelegenheid om een sterk centrum te ontwikkelen en de partij na pion- en kwaliteitswinst in zijn voordeel te beslissen, ondanks een ‘geniepige’ paardzet van Hoekman.

11.) Dick Stevens (1332) - Esther Konijnenberg ( 955) 0 - 1
Stevens met zwart ging wat te voortvarend in de aanval en nam een giftige pion, wat de kwaliteit kostte. Daarop volgde een partij met voor beide zijden veel mogelijkheden. Uiteindelijk wist Konijnenberg haar voordeel op een prima manier uit te buiten.

12.) Frits Frijlink (1457) - Jo Jansen (1244) 1 - 0
Om promotie van een centrumpion tegen te gaan, offerde Jansen een paard en verloor daarna nog een loper. Frijlink snoepte ook nog enkele pionnen waarna Jansen opgaf.

13.) Bert Fransen (....) - Wilma Dolman (1230) 0 - 1
De gratis adviezen van Fransen nam Dolman niet ter harte en door een grove fout aan Twellozijde was het spel gespeeld. Zij speelden vooral een gezellige pot.

14.) Tiedo Klarenbeek (1349) - Els Jansen (1240) 1 - 0
Klarenbeek speelde een mooie partij waarin hij Jansen zijn wil oplegde. Na een afruil kreeg hij veel vrije ruimte waardoor winst een feit werd.