De OSBO bestaat dit jaar 65 jaar. In dat kader is de competitieleider van de OSBO, Huub Blom, bezig met het invoeren van alle uitslagen en standen van de OSBO-competities over die periode. Maar zoals bijna elk archief is ook die van de OSBO niet compleet.

Zo kon het gebeuren dat ik, als secretaris van de TSC, door Huub werd benaderd om enkele uitslagen van Twello op te hoesten uit het seizoen ... 1948/1949. Ons archief, of wat er voor door gaat, lag bij Rien van Hattum en één mailtje van mij naar hem was voldoende om binnen no-time de twee ontbrekende uitslagen boven water te krijgen. Huub blij en wij kunnen niet meer kapot bij hem.

Hoewel ik kort daarvoor nog met Rien gesproken had over ons archief en hierin aanvankelijk weinig geïnteresseerd was, begon ik nu toch wel erg nieuwsgierig te worden hoe het er uit zou zien. Ik vroeg Rien, of ik, als secretaris van de club, het archief thuis mocht hebben. Toen bleek, dat het de verdienste van Rien was geweest dat de uitslagen zo snel waren gevonden.

Het nodige is weliswaar bewaard gebleven, een volgorde of systeem zit er niet echt in, maar het is interessant genoeg om eens door te worstelen. Bij een eerste vluchtige blik trof ik jaarverslagen aan uit de jaren 30 van de vorige eeuw in schoonschrift geschreven en diploma's voor behaalde kampioenschappen. Eén van de diploma's dateerde uit 1974.

Sinds 1999 ben ik weer lid van de Twellose Schaakclub, met de nadruk op -weer-. Rond 1974 ben ik bijna twee jaar lid geweest van de club. Ik kon mij echter niet herinneren dat ik met het eerste team kampioen geworden was. Het bewijs dat dit wel het geval geweest was, tref je met nog een paar bekende namen hieronder aan.

Ik hoop dat ik in de wintermaanden de tijd heb het archief eens grondig door te worstelen. Zodat ik bijvoorbeeld de clubkampioenenlijst misschien compleet kan maken. Ik heb al wel gezien dat er tussen 1935 en 1938 niet om het clubkampioenschap gespeeld werd. De clubavond noemde men toen oefenavond en er werd deelgenomen aan de stadscompetitie. Ik verwacht dat ik diverse interessante zaken aan zal treffen die het vermelden op onze site waard zijn.