TWELLO. - Afgelopen week werd in de vijfde ronde van de interne competitie geknokt voor een goede klassering op de ranglijst. Vele partijen kende dinsdagavond een winnaar, slechts enkele eindigde in remise. Het tweede team trad donderdag jl. in Deventer aan in de OSBO-competitie tegen Pallas. Helaas bleven de punten in de koekstad.

De Twellose Schaakclub is inmiddels bijna 76 jaar oud en beschikt over een uitgebreid handgeschreven archief. Zelfs de notulen van de oprichting in 1935 zijn bewaard gebleven. De webmaster van twelloseschaakclub.nl is bezig dit allemaal te digitaliseren. Een aantal jaargangen staat al op de site onder INFO > CLUBHISTORIE. Wie waren de oprichters? Hoe hoog was toen de contributie, hoe reisde men naar Elst en waarom werd niet deelgenomen aan de zgn. stadscompetitie? Je kunt het allemaal lezen. Misschien kom je wel de naam tegen van je (over)grootvader en weet jij het antwoord op vragen die nog openstaan. Neem in dat geval even contact met ons op.

Interne competitie
Er werd goed tegenspel geboden door de verliezers in de vijfde ronde van de interne competitie. Niemand werd overlopen. In het Zwitserse systeem dat gehanteerd wordt is elke match een, zoals ze dat in het voetbal zouden noemen, zes-punten-wedstrijd. Aan kop ging René Rouwhorst strijdend ten onder tegen Carlo Buijvoets die tot dusverre 100% scoort, terwijl Rouwhorst goed presteert met 70% bij een winstkans van 36%. In de andere topper schudde Wobbe de Vries Eddie Sander van zich af. De druk op de koningsstelling werd Sander te groot en kon hij mat niet meer pareren.

Aan de staart van de ranglijst vielen geen beslissingen. Coen Hilbrink kon zijn aanval niet doorzetten waardoor het eindspel tegen Frits Frijlink in remise eindigde. Henk Onijs zag kans zijn stelling remise te houden tegen Tiedo Klarenbeek ondanks een stuk achterstand. De overige uitslagen waren: Rien van Hattum - Ruud van Swam 1-0, Jan de Boer - Gerard Bons ½-½, Berry Hoogstraten - Gerard Hazelaar 1-0, Wim Stegeman - Piet Rusch 1-0, Bert Klomp - Joop Groenenberg 1-0. De overige leden waren niet aanwezig of speelden niet.

OSBO-competitie
Twello II leed donderdag in de eerste ronde van de OSBO-competitie een nipte nederlaag in Deventer tegen de jeugdige talentjes van Pallas. Twello nam nog een 0-2 voorsprong, maar aan het eind van de avond stond er 3½-2½ op het scorebord in het voordeel van Pallas. Saillant detail in deze match: Vader René Rouwhorst (Twello) speelde tegen zoon Jop (Pallas). Vader won en dat was lang geleden. De uitslagen van de partijen Pallas-Twello waren: Jop Rouwhorst - René Rouwhorst 0-1, Anne Lambrechts - Berry Hoogstraten ½-½, Gorrit Smit - Frits Frijlink 1-0, Jos Claessens - Gerard Hazelaar 1-0, Willeke Knottnerus - Coen Hilbrink 1-0 en Luca Gobac - Henk Onijs 0-1.