TWELLO. – Zondag aanstaande wordt het 10e Peter Verburgtoernooi gespeeld in Terwolde bij Dorpszicht. Zeven ronden schaken van 25 minuten per persoon per partij. Heeft u zich nog niet aangemeld, het kan nog via de site twelloseschaakclub.nl. Dinsdagavond werd het in de interne competitie erg spannend … om de tweede plaats en vorige week donderdag speelde Twello I in Arnhem zijn tweede wedstrijd in de OSBO-competitie en behaalde een verdiende overwinning.

Interne competitie
In de interne competitie van de Twellose Schaakclub blijft Kees Kuijk niet verrassen. Na spectaculaire overwinningen in de afgelopen maanden op Henk Casteel, Eddie Sander en Gerard Bons speelde Kuijk te angstig tegen Carlo Buijvoets. Angst blijkt altijd een slechte raadgever. Kuijk durfde pionwinst niet te nemen, bang voor stellingzwakte. Even later kwam hij een pion achter. Ruimte en een pion voor was voor Buijvoets voldoende voor de winst. Hij gaf de partij niet meer uit handen. Buijvoets staat nog steeds ongeslagen aan kop en heeft drie punten voorsprong op een groot peloton, dat als een harmonica in elkaar geschoven zit. De overige uitslagen luidden: René Rouwhorst-Andries Westendorp 0-1, Jan de Boer-Eddie Sander 1-0, Henk Casteel-Berry Hoogstraten ˝-˝, Piet Rusch-Frits Frijlink ˝-˝, Coen Hilbrink-Gerard Hazelaar 1-0 en Dick Stevens-Wim Stegeman 0-1.

OSBO-competitie
In de tweede ronde van de OSBO-competitie behaalde Twello I in Arnhem een benauwde maar verdiende 4˝-3˝ overwinning op A.S.V. VII. Twello kwam op een snelle 1-0 voorsprong, omdat de tegenstander van Jos Barendregt aan bord 1 na 13 zetten al onder de druk bezweek. Even later was het alweer 1-1 toen Jan de Boer (bord 5) twee zetten verwisselde en een akelige penning hem noodlottig werd. De stand werd 2-2 toen eerst Henk Casteel aan bord 3 de finesse van de winnende combinatie niet vond, die er in de analyse wel bleek in te zitten en genoegen moest nemen met remise en even later aan bord 2 waar Wobbe de Vries een alternatieve drakenvariant speelde, die na een tijdrovende evaluatie van allerlei hersenspinsels, vanuit een voordelige stelling door hem in tijdnood tot remise werd geforceerd.

De winst kwam in zicht toen aan bord 7 en 8 het volle punt werd gepakt. Invaller Kees Kuijk liet zich niet misleiden door de verrassende zetten van een jeugdige getalenteerde Arnhemse en aan bord 8 drong Bert Klomp zijn jeugdige tegenstander dermate terug dat deze zijn stukken nagenoeg weer in de beginopstelling had staan (4-2). Het werd nog even spannend toen Eddie Sander een tripel aanval van de zware stukken over de d-lijn niet kon verdedigen. Gerard Bons moest dus voor minimaal een halfje zorgen om de overwinning binnen te halen, maar hij zag een betere stelling in tijdnood verdampen. Na een lange zit moest hij vechten voor remise, welk aanbod zijn tegenstander, ook in tijdnood, accepteerde (4˝-3˝). Door deze overwinning klimt Twello naar de vierde plaats op de ranglijst.