TWELLO. Traditiegetrouw wordt op de eerste schaakavond van het nieuwe jaar door de Twellose Schaakclub geschaakt om de Jan Dijkhuis Bokaal. Bij dit snelschaaktoernooi heeft iedere speler slechts vijf minuten bedenktijd per partij. Door het hoge tempo van zetten ontstaan vaak hilarische stellingen op het bord en worden soms vreselijke blunders gemaakt wat de amusementswaarde van de partijen verhoogd. Er worden twaalf ronden gespeeld.

Redder
Het snelschaaktoernooi is vernoemd naar Jan Dijkhuis. Hij was lid van de Twellose Schaakclub van 1948 tot aan zijn overlijden in 1989. Hij heeft alle functies bij de club bekleed. Hij was secretaris en wedstrijdleider, vervolgens voorzitter en daarna weer secretaris en penningmeester tegelijk. Hij redde met zijn initiatief in de zestiger jaren van de vorige eeuw de club van de ondergang toen het ledental tot onder de tien was teruggelopen.

Twaalf keer winst
Er zijn een aantal spelers bij de Twellose Schaakclub die het snelschaken vrij goed beheersen en een aantal dat er niets van bakt. Sommigen komen dan ook niet eens opdagen, terwijl het toch een heel gezellige avond is. De spanning in de top bleef beperkt tot twee spelers. Jos Barendregt won. Hij scoorde 12 punten uit evenveel partijen, tweede werd Carlo Buijvoets die alleen zijn partij tegen Barendregt verloor. Derde werd gastspeler Jop Rouwhorst met 9 uit 12. Een grote middenmoot werd met 7,5 punt aangevoerd door Eddie Sander. De volledige eindstand kunt u nalezen op twelloseschaakclub.nl.

OSBO
Deze week wordt de 4e ronde van de OSBO-competitie gespeeld. Het eerste team, dat op een gedeelde vierde plaats staat, ontvangt De Toren uit Arnhem, terwijl Twello II zijn eerste punten hoopt te pakken als het bij Eerbeek op bezoek gaat.