TWELLO. Heeft u dat ook weleens: in een gewonnen stelling de winst niet kunnen vinden, of een penning op dame-koning zien aankomen en vervolgens vergeten er iets tegen te doen, of in een remisestelling je toren laten insluiten waardoor je alsnog verliest? Het overkwam het eerste team van de Twellose Schaakclub dinsdagavond allemaal in haar thuiswedstrijd tegen De Toren uit Arnhem.

Torendrama
Hoewel het gemiddelde van de Twellonaren 150 elo-punten lager ligt dan dat van de Arnhemmers, speelden zij andere jaren altijd met redelijk succes tegen de Toren. Dit keer werd het een pijnlijke 1-6 nederlaag. Maar liefst drie toreneindspelen gingen verloren voor het Twellose achttal. Als eerste verspeelde Rien van Hattum zijn remisekansen door zijn toren verkeerd te positioneren, daarna liet Jos Barendregt zijn toren insluiten (0-2). Jan de Boer ging zelfs mat door twee binnengedrongen torens, maar toen was de stand al 1-6.

Drie halfjes als troost
Het werd 0-3 doordat Gerard Bons in gewonnen stelling zijn dame cadeau deed. Rond half twaalf behaalde Henk Casteel het eerste halfje voor de club. Met een stuk voor, maar in tijdnood werd hiertoe besloten. Ook Bert Klomp speelde remise, stond weliswaar gewonnen, maar kon de winnende voortzetting niet vinden. Kees Kuijk liep in zijn partij achter de feiten aan en legde diep in de avond de koning om. Het was al na twaalven toen Eddie Sander met remise bewees, dat het stukoffer van zijn tegenstander niet juist was. Door deze nederlaag zakt Twello I naar de zesde plaats.

Twello II
Twello II behaalde donderdagavond in Eerbeek haar eerste competitiepunt. Het begon slecht. Aan bord 4 had Andries Westendorp zijn avond niet, hij zag mat over het hoofd. De stand werd weer gelijk getrokken door Frits Frijlink aan bord 5. Gerard Hazelaar speelde aan bord 6 een heel spannende partij. Zijn tegenstander blunderde echter en daardoor werd het 1-2 voor Twello. Kopman Kees Kuijk won al redelijk vroeg in de partij een kwaliteit. Een vrijpion bracht Kuijk uiteindelijk de overwinning (1-3).

En halfje nodig voor winst
Een halfje was nog nodig voor de eerste overwinning van het seizoen. Het kwam er niet. Aan bord 2 kwam Ren Rouwhorst een kwaliteit voor, maar hij had geen antwoord op de centrumpion van zijn tegenstander: 2-3. Ook Coen Hilbrink moest in het eindspel het onderspit delven door het uitstekende combinatiespel van zijn tegenstander. Daarmee eindigde het treffen in 3-3.