TWELLO. – Afgelopen week speelde de Twellose Schaakclub voor de OSBO-competitie. Het eerste team speelde in Deventer gelijk tegen Pallas en staat na dit gelijke spel veilig in de middenmoot. Het tweede team kon thuis ondanks een numerieke meerderheid het niet bolwerken tegen Ons Genoegen uit Almen. Het vecht nog tegen degradatie, maar heeft dit wel in eigen hand.

Goede invalbeurt
Meestal leveren de eerste borden de meeste spanning, dit keer was het aan bord 1 en 2 tegen Pallas snel beslist. Wobbe de Vries vergat in de Sveshnikov-variant pion a6 te spelen. Dit was dodelijk waardoor De Vries om half negen de koning al omlegde. De stand was om negen uur alweer gelijk toen kopman Jos Barendregt met een klassiek loperoffer op f7 zijn tegenstander tot overgave dwong. Het duurde tot 11 uur eerdat een volgende beslissing viel. Henk Casteel stond onder zware druk, maar verdedigen is ook een kunst. Casteel kreeg echter één kansje en rolde vervolgens zijn tegenstander op (1-2). De invallers Coen Hilbrink en René Rouwhorst presteerden knap en kwamen bijna gelijktijdig remise overeen met hun tegenstander. Hilbrink in een gelijkwaardig paardeneindspel en Rouwhorst met de verkeerde loper voor de winst behielden de voorsprong. (2-3)

Spanning
Hierna ging het bijna fout. Eddie Sander had in de opening de grip op het centrum verloren en leverde om tegenspel te krijgen een kwaliteit in, maar kwam daardoor in het eindspel te kort. Jan de Boer speelde aanvallend, offerde een stuk, maar zag zijn kansen na een afruil vervliegen: 4-3 voor Pallas. Gerard Bons moest de eer van Twello redden. Bons stond gewonnen, maar de tijd was zijn grootste tegenstander. Met nog enkele seconden op de klok presteerde hij het zijn opponent mat te zetten. Hiermee werd het 4-4 en behaalde Twello I een verdiend punt.

Twello II
Ons Genoegen uit Almen kwam met een speler te weinig naar Twello. Het tweede team van de Twellonaren startte daardoor met een 1-0 voorsprong. Toch werd deze snelle voorsprong geen basis voor een succesvolle avond. Het team verloor met 2½-3½. De uitslagen van Twello II – Ons Genoegen luidden: Kees Kuijk reglementair 1-0, Andries Westendorp-J. ter Linde 0-1, René Rouwhorst-B. Menkveld 1-0, Frits Frijlink-H. Lebbink 0-1, Coen Hilbrink-H. Rijkhoek 0-1 en Gerard Hazelaar-D. van Rikxvoort ½-½.

Programma
Deze week staat de jaarlijkse ledenvergadering op het programma en volgende week de voorrondes van de Taverne Beker. Kanshebbers voor de finalegroep zijn: Carlo Buijvoets, Eddie Sander, Jos Barendregt, Jan de Boer, Gerard Bons, Henk Casteel en Kees Kuijk. Zie de volledige tussenstand op twelloseschaakclub.nl.