TWELLO. – Lang, zeer lang, was de stand 1-0 voor de Twellose Schaakclub. Om precies te zijn: drie weken. De partij van eerste bordspeler Jos Barendregt tegen VDS II uit Beekbergen was om redenen vooruitgespeeld en door de Twellonaar gewonnen waarmee de TSC op een “heel vroege” voorsprong kwam.

Jetlag
Dinsdagavond werden de overige zeven partijen gespeeld. Bij afwezigheid van Wobbe de Vries viel Kees Kuijk in en hij zette Twello vrij snel op 2-0 met een sublieme manoeuvre waarbij zijn tegenstander ondekbaar mat ging. De spanning kwam even terug toen Rien van Hattum, koud terug van een lange vakantie en nog last hebbend van een enorme jetlag, fout op fout stapelde evenals zijn opponent. Helaas voor Van Hattum maakte hij één blunder meer (2-1).

De combinatie
Twello liep uit naar 4-1 door winstpartijen van Bert Klomp en Eddie Sander. Klomp had een loper voor het grijpen, maar hij koos voor een fraaie combinatie waarna de Beekberger spoedig capituleerde. Ook Sander vond een prachtige combinatie in het eindspel. De Twellonaar, die tot dusver weinig succesvol was in de OSBO-competitie boekte daarmee, na enkele remises, zijn eerste externe zege.

Game, set and match
Het duurde lang voordat Henk Casteel grip op zijn partij kreeg. Hij had in het middenspel een pion verloren, maar won deze terug na een massale afruil. In het ontstane pionneneindspel schoof Casteel gedecideerd naar de winst. 5-1, de matchpunten waren binnen. Het volgende bordpunt haalde Jan de Boer met wit binnen. De Boer dwong de zwarte koning uit zijn schuilplaats te komen en veroverde na een tussenschaakje met een penning de zwarte dame (6-1).

Meesterlijk
De sensationeelste partij van de avond speelde Gerard Bons. Bons bouwde zijn partij werkelijk schitterend op en zette zoveel druk dat zijn tegenstander na elke zet had kunnen opgeven. Echter op het moment dat men mat in drie van Bons verwachtte, ontsnapte de sluwe VDS’er met een meesterlijke zet en stond Bons plotseling mat. Derhalve toch een ruime 6-2 overwinning voor de Twellonaren waarmee het vijfde staat in de tweede klasse.

Twello II
Twello II behaalde in Apeldoorn een belangrijk punt tegen Schaakmaat III. Door dit gelijkspel hebben de Twellonaren waarschijnlijk in de volgende ronde aan één punt voldoende om niet uit de derde klasse te degraderen. De bordpunten werden binnengehaald door Kees Kuijk, Berry Hoogstraten en Gerard Hazelaar. De partijen van Andries Westendorp, René Rouwhorst en Coen Hilbrink gingen verloren. Meer informatie is te vinden op twelloseschaakclub.nl en op dinsdagavond bij Hotel Restaurant Taverne aan de H.W. Iordensweg.