TWELLO.- De vraag was afgelopen dinsdag in de vierde ronde van de interne competitie bij de Twellose Schaakclub: wie profiteert het meest van de afwezigheid van de koploper. Als een speler een avond niet kan deelnemen, kan hij tot maximaal twee keer een bye opnemen en scoort hij ondanks zijn afwezigheid toch nog een half punt. Achtervolgers lopen dus bij winst een half punt in.

De computer koppelde in het Zwitserse systeem twee verenigingstoppers aan elkaar: Gerard Bons, altijd klaar voor een verrassende wending, met wit tegen Eddie Sander, die menigmaal zijn tegenstander tot ďprutserĒ degradeert. Beiden scoorden tot dusver tweeŽnhalf uit drie, maar geen van beiden kon zijn reputatie waar maken en kwamen remise overeen. Zij bleven staan op een half punt van Henk Casteel, die de ranglijst aanvoerde.

Sterke seizoensstart
Ook op tweeŽnhalf uit drie stond Renť Rouwhorst. Hij kent meestal een bescheidener seizoensstart, maar dit jaar meldt hij zich nadrukkelijk in de top. Met wit speelde hij tegen het jeugdige talent Jorik Jonker, die uit drie partijen al twee punten verzameld had. Het werd een spannende partij waarin Jonker halverwege de avond zijn koning moest omleggen. Rouwhorst profiteerde dus wel volop en komt daarmee op de ranglijst naast Casteel.

Brede kopgroep
Kees Kuijk die vorig seizoen als derde eindigde, beleefde een valse start, maar herstelde zich prima. Hij bond Frits Frijlink aan zijn zegekar en nestelt zich nu naast Bons en Sander met drie uit vier op een gedeelde derde plaats. Coen Hilbrink sluit met tweeŽnhalf uit vier als zesde de kopgroep. Dit keer experimenteerde hij niet in de opening en schoof gedecideerd naar winst tegen Gerard Hazelaar, die na een vakantie nog duidelijk in het ritme moet komen.

Middenmoot en staart
PotentiŽle titelkanshebbers Carlo Buijvoets, Bert Klomp en Wim Stegeman staan in de middenmoot omdat zij door verschillende omstandigheden weinig hebben gespeeld. Knap is de 50% score van Jonker, Frijlink en Tiedo Klarenbeek. Laatst genoemde speelde remise tegen Albert Jansen, die daarmee opnieuw een goede prestatie leverde. Tegenvallende resultaten komen tot dusverre van Henk Onijs, Rien van Hattum en Ruud van Swam. Onijs en Van Hattum speelden remise, terwijl Van Swam voor de vierde keer op rij verloor. Dit keer was hij slachtoffer van Piet Rusch, die hiermee zijn eerste zege boekte. Ga voor alle uitslagen op een rij en de volledige stand naar de standenpagina van twelloseschaakclub.nl.