TWELLO. Schaken is leuk om te doen. Maar urenlang naar een partij kijken is minder aantrekkelijk als men zich niet in de stelling verdiept. Schaken is geen sport van snelheid. De juiste voortzetting kiezen vergt doorgaans vele minuten van de twee uur bedenktijd. Anders is dit in het rapidschaak waar de speler beduidend minder bedenktijd heeft.

Naast de reguliere clubcompetitie speelt de Twellose Schaakclub rapid om de Taverne Beker. In dit toernooi om de gewilde Taverne Beker heeft de deelnemer 25 minuten bedenktijd per partij. Per avond worden drie ronden gespeeld. Door de beperkte bedenktijd is snel handelen geboden waardoor vaak leuke stellingen ontstaan. Het bekijken van deze partijen is zeer de moeite waard.

Analyse
Moeilijke combinaties worden op het bord getoverd en soms worden simpele voortzettingen over het hoofd gezien. In analyses achteraf kunnen omstanders dan ook nog even hun mening geven over de partij voordat de volgende ronde begint. Elk seizoen worden negen voorrondes gespeeld en daarna volgt een finaleavond. De finalegroepen worden ingedeeld op volgorde van scoringspercentage zodat men gerust een keer een voorrondeavond mag missen.

Resultaat
Het zijn doorgaans dezelfde spelers die in dit soort toernooien boven komen drijven. Maar dit seizoen zijn Coen Hilbrink (67%) en Dick Stevens (50%) ook verrassend goed gestart. Nieuwkomers Nico van Schooten en de 15-jarige Jorik Jonker profileerden zich ook meteen met een score van 67% respectievelijk 50%. De top drie wordt gevormd door Gerard Bons (100%), Henk Casteel (83%) en Eddie Sander (75%) en zijn alle drie nog zonder nederlaag, maar dit geldt ook voor Carlo Buijvoets (67%), Hilbrink en Van Schooten.

Programma
Deze week wordt de vijfde ronde van de interne competitie (twee uur bedenktijd per persoon) gespeeld en volgende week speelt Twello de eerste ronde van de externe competitie. Het eerste team gaat op bezoek bij Theothorne in Dieren, terwijl Twello II dinsdagavond ASV 10 uit Arnhem ontvangt. Nieuw is dit seizoen de bedenktijd. Die is, in plaats van 2 uur, 100 minuten plus 10 seconden per zet. Toeschouwers zijn welkom, zelf een partijtje spelen kan ook. Zie het volledige programma op de kalenderpagina van twelloseschaakclub.nl.