TWELLO. – Het leuke van het Zwitserse systeem bij het schaken is dat het elke week “Super Sunday” is, weliswaar op dinsdagavond, maar je hebt gegarandeerd elke week enkele topduels. En niet alleen de nummers 1 en 2, en 3 en 4 worden aan elkaar gekoppeld, elke week heb je ook spannende degradatieduels in de interne competitie van de Twellose Schaakclub.

Jan de Boer staat op de ranglijst ver beneden zijn stand. Hij verloor in de eerste ronde en ging vervolgens op vakantie. Zijn tegenstander van afgelopen dinsdag, Ruud van Swam, had de club wel trouw bezocht, maar alles verloren. In de partij won Van Swam enkele pionnen, maar de stelling van De Boer was beter. De Boer voerde de druk op en winst leek voor het grijpen, maar hij zette verkeerd voort en moest daarna het remiseaanbod van Van Swam wel accepteren.

Gevarenzone
Piet Rusch werkte zich uit de gevarenzone door van Albert Jansen te winnen. Beide heren blunderden in de opening maar Rusch herstelde zich het best. Gerard Hazelaar verloor van Rien van Hattum, die hiermee een plekje in de middenmoot in neemt. Hazelaar was duidelijk niet tevreden over zijn vertoonde spel en bungelt onderin. Henk Onijs leek Nico van Schooten mat te zetten, maar Van Schooten ontsnapte en trok later de partij naar zich toe.

Subtop
Een geduchte tegenstander is altijd Frits Frijlink en Dick Stevens soms een mak schaap. Maar niet dinsdagavond. Stevens bond Frijlink aan zijn zegekar en mag nu naar boven kijken. Tiedo Klarenbeek was niet opgewassen tegen Jorik Jonker. Jonker ging met enkele pionnen meer het eindspel in en toen Klarenbeek zijn dame blunderde werd het pleit beslecht. Clubkampioen Carlo Buijvoets en clubtopper Bert Klomp staan in de middenmoot en speelden een spannende partij waarin Buijvoets iets te overmoedig was. Met een kwaliteit meer dwong Klomp Buijvoets tot overgave.

Super Tuesday
De nummers drie en vier van de ranglijst, Eddie Sander en Kees Kuijk, waren aan elkaar gekoppeld en moesten winnen om de eerste plaats in zicht te houden. Beiden bouwden een sterke stelling op, maar de langste adem had Sander. Met de druk van een vrijpion en een vreselijke torenpenning reikte Kuijk Sander de hand. Sander passeert hiermee René Rouwhorst op de ranglijst. Rouwhorst verloor van Henk Casteel, die zijn stelling geduldig had opgebouwd. Rouwhorst verloor enkele tempi en dit was voldoende voor Casteel om de winst te pakken en daarmee de ranglijst aan te voeren. Zie de standenpagina op twelloseschaakclub.nl voor de volledige stand.