TWELLO. – Tegen Schaakvereniging Theothorne kan het eerste team van de Twellose Schaakclub nooit haar niveau onderschrijven. Dat geldt ook dit seizoen weer voor de Twellonaren in de eerste ronde van de OSBO-competitie in de uitwedstrijd in Dieren. Het werd een smadelijke 6½-1½ nederlaag. Het tweede team startte een stuk beter.

‘Theothorne uit: altijd lastig’, om maar eens een cliché te gebruiken. En als dan een aantal spelers ook nog ver onder hun kunnen speelt, is een goed resultaat ver weg. Eddie Sander aan bord vijf was het eerste slachtoffer van het geschutter. In het middenspel gaf hij zonder compensatie een stuk weg en gaf op. Laatste bordspeler Coen Hilbrink blunderde in de opening al een stuk en verloor er daarna nog een. (2-0)

Vluggertje
Het ging snel. Het was nog vroeg op de avond toen Rien van Hattum, in betere stelling, zich pardoes mat liet zetten. Bij Gerard Bons lag de hele koningsvleugel open, terwijl de damevleugel nog niet ontwikkeld was. De koning van de Twellose eerste bordspeler werd naar het midden van het bord gezogen. Verlies was onvermijdelijk. (4-0)

Remiseaanbod
Bij deze stand kreeg Henk Casteel, met een remisestelling op bord drie, remise aangeboden, hetgeen hij accepteerde. Normaal gesproken sla je dit af bij 4-0 omdat je voor het maximale (4-4) wilt gaan. Maar Casteel zag dat de stelling op het bord naast hem zo bedroevend slecht was dat een nederlaag toch al onafwendbaar was. Tien minuten later gaf Jan de Boer inderdaad zijn partij op waarin hij inmiddels een stuk achterstond en waarbij mat niet meer was te pareren. (5½-½)

Beperkte bedenktijd
En als iedereen zijn dag niet heeft, is er altijd Bert Klomp die de eer redt. Hij maakte aan bord zeven gebruik van de gaatjes in de stelling van zijn tegenstander. Klomp veroverde de achterlijn en zette de zwarte koning met toren en paard mat. (5½-1½). In verband met beperkte beschikbaarheid van de zaal was de bedenktijd slechts 85 minuten per partij plus 10 seconden per zet. Ruud Merza was hier duidelijk niet blij mee. De tweede bordspeler gebruikt altijd veel tijd om tot een juiste voortzetting te komen. Merza stond aanvankelijk wat slechter, maar vocht zich juist terug toen zijn vlag viel. (6½-1½)

Tweede team
De collega’s van het tweede team presteerden in thuishaven Hotel Restaurant Taverne beduidend beter dan het achttal van de hoofdmacht. Het leek af te stevenen op een 6-0 overwinning tegen ASV 10 uit Arnhem. De debutanten Nico van Schooten en Jorik Jonker hadden hun partij knap gewonnen en Andries Westendorp en Frits Frijlink hadden de overwinning voor Twello II over de streep getrokken (4-0). Ruud van Swam kreeg in gewonnen stelling remise aangeboden, weigerde dat natuurlijk, maar verloor toch nog. Aan het eerste bord kreeg René Rouwhorst eveneens remise aangeboden. Maar Rouwhorst zag winstkansen, maar ook dit pakte averechts uit. (4-2)


Henk Casteel

stap terug
terug