TWELLO. – Het is stuivertje wisselen bovenin het klassement van de interne competitie van de Twellose Schaakclub. In de goed gevulde schaakarena van Hotel Restaurant Taverne aan de HW Iordensweg was het afgelopen dinsdag aan alle borden weer spannend. Moest de een vechten voor remise, de ander liet de winst liggen.

Om aan kop te blijven moest Henk Casteel van Gerard Bons winnen. Maar Casteel, met wit, speelde tegen zijn gewoonte in passief en dat moet je tegen Bons niet doen. Het kostte de witspeler materiaal om een opgerukte zwarte vrijpion te weren en compensatie was er nauwelijks. Coen Hilbrink maakte het René Rouwhorst erg lastig. Hilbrink kwam twee pionnen voor, maar Rouwhorst sloeg toe toen Hilbrink later in de partij een zwakke zet deed. Rouwhorst voert nu de ranglijst aan vóór Eddie Sander die een bye nam en een half punt scoorde.

Malaise
Good old Piet Rusch mocht blij zijn met remise, want jonkie Jorik Jonker liet de winst liggen toen hij te vroeg een pion snoepte. Jan de Boer heeft de weg naar boven gevonden en liet Nico van Schooten geen kans. De malaise van Kees Kuijk kende nog geen eind, maar het is geen schande om van huidig clubkampioen Carlo Buijvoets te verliezen. Frits Frijlink nam remise aan van Rien van Hattum, maar liet daarmee de winst liggen. In de analyse bleek dat voor Frijlink de winst op de damevleugel lag.

Zwaar geschut
Bert Klomp versloeg Gerard Hazelaar. Hazelaar zag alle zware stukken en een paard op zich gericht wat hem geen prettige avond bezorgde. Na vier nederlagen scoorde Ruud van Swam 3½ punt in de laatste vier ronden. Met veel materieel voordeel werd in het eindspel Tiedo Klarenbeek tot overgave gedwongen. Albert Jansen verraste Henk Onijs en de overige clubleden. Op de progressieranglijst gaat hij fier aan kop met een winst van 65 clubratingpunten. Hekkensluiter Bram Rook werd het winnen nagenoeg onmogelijk gemaakt. Rook verloor van Wobbe de Vries, die een clubrating heeft van 1799 en door werkzaamheden pas zijn eerste wedstrijd van het seizoen speelde.

Toernooi
U heeft nog elf dagen om u aan te melden voor het 11e Peter Verburg Rapidtoernooi, dat op zondag 25 november wordt gehouden in Brasserie kriebelZ (voorheen Dorpszicht) te Terwolde. Er zijn leuke geldprijzen te winnen, ook voor de mindere schaker. Aanmelden is mogelijk via de website twelloseschaakclub.nl.