TWELLO.- Het leek een gemakkelijke overwinning te worden voor de Twellose Schaakclub in de tweede ronde van de OSBO-competitie. Halverwege de avond had de thuisploeg een 2-0 voorsprong en drie gewonnen- en twee remisestellingen op het bord. Het pakte voor de Twellonaren helaas anders uit en ‘zwakke broeder’ Lochem nam de wedstrijdpunten mee naar huis.

De Twellose hoofdmacht had een valse start in deze competitie en dit moest worden rechtgezet tegen Lochem; op papier een zwakkere tegenstander. Twello I startte voortvarend. Eddie Sander zette veel druk en won een stuk. Ruud Merza ging met een pion meer het toreneindspel in en slaagde snel in zijn missie (2-0).

Blunder
De aanvallen van Bert Klomp werden simpel verdedigd door zijn opponent. En hoewel het verschil in rating groot was, kwam Klomp niet verder dan remise. In plaats van een stuk te winnen, blunderde Jan de Boer een stuk. Hierdoor werd het geen 3½-½, maar 2½-1½. Aan bord 1 bouwde Jos Barendregt, die het nodige wedstrijdritme mist, een actieve stelling op, maar door het dynamische evenwicht in de stelling moest de eerste bordspeler genoegen nemen met remise (3-2).

Onnodig verlies
Daarna reikten al snel Kees Kuijk en Gerard Bons hun tegenstander de hand. Kuijk stond gewonnen, maar vond niet de juiste voortzetting en verprutste zijn stelling. Ook Bons stond heel sterk, maar kon ook al niet met dit voordeel overweg. In plaats van 5-2 voor, stonden de Twellonaren nu met 3-4 achter. Met nog één partij te gaan, was een gelijkspel het maximaal haalbare.

Torenoffer
De langste partij van de avond speelde Henk Casteel. De opdracht was inmiddels duidelijk: winnen. Casteel offerde een volle toren om een gevaarlijk ogende koningsaanval op te bouwen. Maar de Lochemmer verdedigde bekwaam, een succesvolle afsluiting zat er niet in voor de Twellonaar. En met een toren minder speel je zelfs geen remise op dit niveau (3-5).

Peter Verburgtoernooi
Zondag aanstaande wordt het 11e Peter Verburg Rapidtoernooi gespeeld in Brasserie kriebelZ in Terwolde. Er wordt gespeeld in drie groepen. Ook thuisschakers zijn welkom en worden ingedeeld in groep 3. Er zijn leuke prijzen te winnen. Meer informatie en het aanmeldingsformulier vindt u op twelloseschaakclub.nl.