TWELLO.- De Twellose Schaakclub speelde afgelopen dinsdag de 9e ronde van de interne competitie. Het werd weer een spannende avond, ondanks enkele vroege beslissingen. Op vrijdag daarvoor speelde het tweede team de tweede ronde in de OSBO-competitie en was erg succesvol.

Twello II heeft zijn weg in de externe competitie goed voortgezet. Na een 4-2 overwinning in de eerste ronde werd het nu maar liefst 5½-½. De Twellonaren waren een maatje te groot voor het derde team van Voorst en lijken op de weg terug naar de derde klas. De heren Coen Hilbrink, Jorik Jonker, René Rouwhorst, Frits Frijlink en Andries Westendorp wonnen hun partij. Aan bord 1 speelde Rien van Hattum remise.

Cadeautjes
De avond was amper begonnen of er waren al drie beslissingen gevallen in de interne competitie. Piet Rusch deed Gerard Bons twee stukken cadeau en gaf geen pepernoot meer voor zijn stelling. Dick Stevens en Albert Jansen hielden pakjesavond en schonken elkaar de stukken. Jansen kreeg er eentje meer en schreef het punt bij. Een klein presentje kreeg Rien van Hattum van Nico van Schooten, en liet zich het lekkernij goed smaken.

Schijnoffer
Een fraaie combinatie legde Jorik Jonker op het bord met een dameschijnoffer. Frits Frijlink nam het cadeautje gretig aan, maar kwam er snel achter dat Jonker Sinterklaas niet was. Na omzwervingen in Spanje was Joop Groenenberg weer in het land. Hij stalde zijn paard in het centrum, hapte naar de wortel die Gerard Hazelaar hem voorhield, maar moest zich om remise te spelen vastgrijpen aan een laatste strootje.

In de krant
“Ik moet beter mijn best gaan doen, sinds mijn naam elke week in de krant staat”, zei Henk Onijs. En dat deed hij. Toen Tiedo Klarenbeek het wilde geraas had gestaakt, nam Onijs de teugels over en deed het punt in zijn eigen schoen. Ruud van Swam kreeg de Zwarte Piet na een beroerde pionzet. Kees Kuijk nam het geschenk in twee zetten aan.

Lege tonne
Eddie Sander klopte zacht op deur van Coen Hilbrink, maar meende het niet goed. Hilbrink zette de deur op een kier en kreeg de zak. René Rouwhorst dacht dat Jan de Boer de dame in zijn lege tonne zou gooien. De surprise werd slechts een loper, die De Boer weer terug won toen Rouwhorst voor goed heiligman ging spelen: remise.

De roe
Henk Casteel, met zwart, bezorgde zichzelf tegen Carlo Buijvoets een roetzwarte stelling. Met veel materiaal achter poogde Casteel Buijvoets’ bisschoppen van zijn dak te jagen en joeg de witte koning op. Buijvoets koos de aanval met zijn monarch en dat was fout. In plaats van het lekkers kreeg Buijvoets plotseling de roe. Zie het diagram voor het slot van de partij. De stand aan de kop luidt: Sander en Rouwhorst 7 uit 9 gevolgd door Casteel en Bons met 6½ uit 9. De volledige stand vindt u op www.twelloseschaakclub.nl.