TWELLO.- De discussie laaide hoog op halverwege de avond toen de vlag viel voor Nico van Schooten in de verkorte partij tegen jeugdspeler Jorik Jonker. Van Schooten was na de 13e zet vergeten zijn klok in te drukken en vond dat hij hierop geattendeerd had moeten worden. Anderen vonden dat dit “tijdrekken” onderdeel is van het spel. Jonker dacht namelijk lang na in Van Schooten’s tijd.

Op het programma van de Twellose Schaakclub stond de 11e ronde van de interne competitie waarin Kees Kuijk eindelijk weer eens won door Tiedo Klarenbeek van het bord te vegen. Piet Rusch stond goed tegen Henk Casteel, maar Rusch liet zijn dame in staan en gaf op. Verrassing van de avond was de winst van Gerard Hazelaar op Wobbe de Vries. Hazelaar gaf De Vries weinig ruimte en veroverde een toren.

Discussie
Opdat de jongeren tijdig naar huis kunnen, spelen zij hun partij met een bedenktijd van een uur ieder. Nico van Schooten vindt dit een tegemoetkoming aan de jeugd. Toen hij vergat zijn klok in te drukken kon hij het niet waarderen, dat hij hierop niet attent werd gemaakt waardoor hij veel bedenktijd verspeelde. Van Schooten stond gewonnen, maar er was geen tijd meer dit te bewijzen. Er ontspon zich een discussie waarin Van Schooten zijn teleurstelling uitsprak, maar het argument, dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn klok, wel moest accepteren.

Koploper
Toen de rust weer was teruggekeerd won koploper Eddie Sander het toreneindspel van Rien van Hattum en liep een half punt uit doordat René Rouwhorst remise speelde tegen Frits Frijlink. Jan de Boer stond gewonnen tegen Gerard Bons maar zag de winnende combinatie niet en moest later vechten voor remise. Terwijl de jeugd allang naar huis was, stond het bord in de partij Henk Onijs – Ruud van Swam nog boordevol stukken. Na een slachting kwam Onijs als sterkste uit de strijd.

Verjaardag
Vanavond, op 12-12-12 als de club precies 77 jaar bestaat, speelt Twello I in de derde ronde van de OSBO-competitie in Apeldoorn tegen Schaakstad V. Ze heeft dringend een overwinning nodig om degradatie te ontlopen. Twello II heeft de leiding in haar klasse en treedt vrijdagavond in Apeldoorn aan tegen Schaakmaat VI.