In acht aaneengesloten partijen blunderde ik drie keer een toren weg. De eerste keer, in het slot van de KriebelZ-zomercompetitie, gunde Ruud Merza mij een halfje. Uit een soort schaakvriendschappelijkheid, want hij stond heel eenvoudig gewonnen.

Tegen Eddy Sander was geen sprake van een duidelijk gewonnen stelling, maar ik had de hele pot druk. Vanwege de klok (ongeveer drie tegen tien minuten in een nog steeds gecompliceerde stelling) accepteerde Eddy een remiseaanbod.

Met de laatste enormiteit heb ik het team een punt onthouden, toen we met 3-5 verloren. Voor mij is in de externe competitie een doorslaggevend punt net zo belangrijk als een clubkampioenschap, heb ik er de ziekte in. Afijn, zie en huiver.

Bons, TSC - Van Beersum, SV Lochem
1. e4; e5 2. Pc3; Pc6 3. f4; exf4 4. Pf3; d6 5. d4; Lg4 6. Lb5; Lxf3
Hier ging ik al hopen op een vol punt

7. Dxf3; a6 8. La4; b5
Zie diagram 1.

Nu een thematisch offer.
9. Pxb5; Ke7 10. Pxc7?!
Ziet er leuk uit, al wees Jos na afloop op een veel simpeler winstvoering om na het geweigerde offer veel beter gebruik te maken van de koningsvlucht naar het midden. 10 Pc3; Pxd4 11 Pxd5+ wint beslist gemakkelijker. Wel bekeken achter het bord, maar onvoldoende. Maar bleef het maar bij die fout.

10. .....; Dxc7 11. 0-0; Pxd4 12. Df2; Pe6 13. Lxf4; Pxf4 14. Dxf4 Dc5+ 15. Kh1; Pf6

Toegegeven, in de variant-Barendregt kan zwart niet zo tegenspartelen, maar hier creŽer ik de beslissing:
16. e5; dxe5 17. Tfe1: e4 18. Txe4;
Schijnoffer omdat dit alles terughaalt met overdonderend gewonnen stelling, maar de zet 16 e5 is natuurlijk de essentiŽle voorbereiding.

18. .....; Pxe4 19. Dxe4; Kf6

En hier ging ik twijfelen. Gewoon de toren rapen en pas daarna de mataanval is zoveel effectiever, schaakt daarna zoveel relaxter. Helaas vreesde ik een ontsnapping van de koning. Bovendien leek een matnet met twee zwarte torens op het bord me zoveel stijlvoller.

20. Tf1+ Kg5
Ik voorzag nu een ontsnapping met behoud van de zwarte toren. Het internet- schaakprogramma van Jorik berekende dat het na 21. h4 twaalf zetten kat-, nee, koning-in-het-bakkie zou zijn. Ik bekeek hem, maar wantrouwde de mogelijkheden, vreesde het onvermijdelijk schaakloze zetje of ruil van toren tegen dame. Onvoldoende als de zwarte toren op a8 ontsnapt. Daarom verkoos ik die nu te rapen
21. Dxa8; Dc4

Niet gezien, dit dreigende loperverlies. niets te betekenen, maar toen overschat. Het is duidelijk dat alles zoveel makkelijker was als de toren nog op a1 stond

22. Txf7; Dxf7
Geen tijdnood, hoor, totaal niet. Bij een beetje rust is duidelijk dat 22. Df3 nog steeds direct wint als zwart de loper staat. : 22. ..... Dxa4 23 Df5+ Kh6 24. Tf3 enz.

Mijn mental coach spreekt van concentratiezwakte. Nou, noem dit maar een concentratiekloof. Ik win nog vaak genoeg, maar ga me tijdens teampartijen nog afzijdiger houden van conversaties. Heb ik blijkbaar gewoon nodig. Schaken kan ook na afloop van een pot gezellig zijn.


Gerard Bons

stap terug
terug