TWELLO.- Het kon nog net in het oude jaar: de eerste overwinning van het seizoen. Woensdagavond speelde de Twellose Schaakclub in de derde ronde van de OSBO-competitie in Apeldoorn tegen Schaakstad V. Nadat ze tweemaal een achterstand had weggewerkt, werd het een krappe maar verdiende 4˝-3˝ overwinning. Daarmee werd tevens de laatste plaats op de ranglijst overgedragen aan de Apeldoorners.

De avond was amper zes zetten oud toen de eerste nul voor de Twellose SC al op het scorebord stond. In een Spaanse opening had Wobbe de Vries, met wit, 4.Pf6 als zet van zijn tegenstander genoteerd, rokeerde zelf en ging een bak koffie halen aan de bar. Teruggekomen keek hij vluchtig naar de stelling, noteerde 5.Pf6 (???) en speelde 6.Te1. De kenner weet dan dat La4 eraf gaat. “Concentratiezwakte”, noemde De Vries het zelf.

Gelijkmaker
Ruud Merza mopperde dat hij veel te weinig ruimte had voor zijn paarden en vreesde dat hij moest vechten voor remise. Toen hij een uur later remise aangeboden kreeg, greep hij dit met beide handen aan. Voor de gelijkmaker zorgde Jan de Boer aan bord 5. De Boer jaagde op de dame en wist al combinerend een kwaliteit en enkele pionnen te winnen.

Dozijn pionnen
Met een kwaliteit voor en een dozijn pionnen op het bord ging Rien van Hattum het eindspel in met zijn zwarte stukken. Helaas voor hem hadden acht pionnen de witte kleur en tegen deze tsunami was Van Hattum niet opgewassen. Wederom stond de TSC op achterstand maar dit keer werd dit omgebogen in een voorsprong. Eerst Bert Klomp, die zijn tegenstander dwong keuzes te maken, zijn toren naar de achterste lijn manoeuvreerde en met schaak de dame veroverde en vervolgens Gerard Bons die de hele avond vertrouwen had in zijn eigen stelling, maar een schwindel nodig had om een toren te winnen (3˝-2˝).

Remise schuiven
“Even” remise schuiven was de opdracht voor Henk Casteel en Kees Kuijk, want gewonnen stellingen hadden ze niet. Dit lukte beide heren. Casteel haalde de angel uit de stelling van de Schaakstedeling door de dames af te ruilen. De opponent van Kuijk vond dat hij dermate in tijdnood verkeerde dat hij Kuijks voorstel tot remise accepteerde, dit tot grote ontevredenheid van de Apeldoornse teamleider (4˝-3˝).

Twello II
Ook het tweede team kwam in actie. Afgelopen vrijdagavond speelde het 3-3 in Apeldoorn tegen de jeugdige talentjes van Schaakmaat en behoudt de koppositie. René Rouwhorst, Jorik Jonker en Frits Frijlink wonnen hun partij. Coen Hilbrink, Rien van Hattum en Andries Westendorp leden een nederlaag. Meer info op twelloseschaakclub.nl.