TWELLO.- Hij won in 2009 het zomeravondtoernooi van de Twellose Schaakclub in Terwolde. In de interne competitie van de club draait hij altijd bovenin mee, maar bezette tot voor kort nooit de eerste plaats. Dit jaar mag het zomerkoninkje van weleer zich ook Herbstmeister noemen, want halverwege de competitie leidt Eddie Sander de dans om het clubkampioenschap.

Maar het ging moeizaam. Het kostte Sander de nodige krachtsinspanning om Henk Onijs op de knieën te krijgen. Diep in ‘blessuretijd’ had hij een foutje van Onijs nodig om niet tegen remise op te lopen. Dit punt was voldoende om naaste belager René Rouwhorst een halfje voor te blijven. Rouwhorst had het ook al moeilijk tegen Kees Kuijk, maar Kuijk verrekende zich en verloor een stuk waardoor Rouwhorst in het spoor van Sander kon blijven.

In top 5
Net op tijd haalde Gerard Bons de dreiging uit de aanval van Rien van Hattum. Bons hield hiermee Van Hattum, die tot dusver extern geen potten kan breken maar intern net achter Bons op een verdienstelijke vijfde plaats staat, op remise. Jan de Boer duikelde naar tien. Hij gaf Henk Casteel de kans in te slaan op f7. De Boer ploegde nog even voort, maar gaf niet veel later op. Het punt bracht Casteel op plaats drie.

Dramatisch
“Dramatisch spel,” zo betitelden Gerard Hazelaar en Jorik Jonker hun onderlinge partij. Hazelaar schutterde iets minder dan Jonker en won. Piet Rusch is blij dat de winterstop aanbreekt. Liet Rusch in de vorige ronde de dame in staan, in de twaalfde ronde haalde Rusch zijn loper van een cruciaal veld waardoor Frits Frijlink simpel mat kon geven.

Jan Dijkhuis Bokaal
In een gelijkwaardig eindspel trok Nico van Schooten tegen Albert Jansen toch nog aan het langste end toen Jansen iets te simpel dacht over de stelling. Met een stuk en enkele pionnen achter dichtte Ruud van Swam zich nog wel winstkansen toe. Coen Hilbrink bewees in de partij en in de analyse dat het tegengestelde het geval was en sloot weer aan bij de subtop. De volledige stand is te zien op twelloseschaakclub.nl. Het notitieboekje kan een tijdje in de kast. De schaakavonden starten weer op dinsdag 8 januari 2013 met het traditionele Nieuwjaarssnelschaaktoernooi om de Jan Dijkhuis Bokaal.