TWELLO.- Op de eerste schaakavond van het nieuwe kalenderjaar speelt de Twellose Schaakclub traditiegetrouw om de Jan Dijkhuisbokaal. Jan Dijkhuis was jarenlang bestuurslid van de vereniging en redde in de zestiger jaren van de vorige eeuw de club van de ondergang nadat het ledental dramatisch was teruggelopen. Na zijn overlijden in 1989 wordt hij jaarlijks geŽerd met dit snelschaaktoernooi.

Gezelligheid staat voorop bij dit toernooi waarin de speler per partij slechts vijf minuten bedenktijd heeft. Door het hoge speeltempo doen zich vaak hilarische momenten voor: een schaakje dat door beide partijen niet wordt gezien, een simpele winstkans missen, stom verdedigen, het kwam allemaal voor op deze eerste schaakdinsdag van 2013. Maar fraaie combinaties waren er ook te bewonderen.

Geen vorm, geen top
Die kwamen onder andere van Wobbe de Vries en Kees Kuijk. Halverwege de avond gingen zij samen aan de leiding. Opmerkelijk, want De Vries zegt dat hij niet in vorm is en Kuijk is bij snelschaken eigenlijk nooit in de top te vinden. De weg was voor hun dan ook te lang, Carlo Buijvoets en Eddie Sander kwamen langszij. Buijvoets won het toernooi met 12,5 uit 15, Sander scoorde 11,5 punt. Kuijk was zichtbaar blij met 10,5 punt en de derde plek, De Vries zakte iets verder weg.

Programma
Deze week treedt het eerste team van Twello aan in de OSBO-competitie. Op bezoekt komt ASV VI uit Arnhem. Twello II is vrij. Volgende week wordt de interne competitie hervat met de eerste ronde van de tweede cyclus. Er is nog ruimte voor nieuwe leden. Meer informatie is te vinden op twelloseschaakclub.nl.