TWELLO.- Niet alleen voetbalwedstrijden kunnen worden afgelast, ook bij schaakwedstrijden kan dit gebeuren. De slechte weersomstandigheden deed de wedstrijdleiding vorige week besluiten de wedstrijd tussen Twello en het sterke ASV uit Arnhem een week uit te stellen. Voor de Twellonaren was het slechts uitstel van executie, zij verloor ruim met 2-6.

Vooraf waren de verwachtingen van de Twellonaren niet al te hoog. Twello maakt een moeilijk seizoen door in de tweede klasse van de OSBO en ASV is een van de grootste schaakverenigingen van Nederland. Ze brengt met gemak dertien sterke teams op de been waarvan het zesde team naar Twello kwam.

Mistroostig
Een aantal borden gaf al vroeg op de avond een mistroostige aanblik. Jan de Boer viel te roekeloos aan en kreeg het lid op de neus. Eddie Sander zag niet dat zijn pion gepend stond en werd kinderlijk mat gezet. En Henk Casteel verwisselde in het middenspel twee loperzetten en kwam hierdoor voor onoplosbare problemen te staan (0-3).

Enige winst
Kees Kuijk kwam tegenover twee opgerukte vrijpionnen te staan, maar maakte deze vakkundig onschadelijk en zorgde voor de enige winstpartij van de Twellonaren. Bert Klomp had de winst voor het grijpen met een loper meer. Maar Klomp zette zijn koning verkeerd neer en stond weldra met lege handen (1-4).

Herhaling van zetten
De doorgeschoven pionnen van Jos Barendregt leken gevaarlijker dan ze in werkelijkheid waren. Zijn tegenstander verdedigde dit bekwaam waarna de heren remise overeenkwamen. Het volgende halfje kwam van Ruud Merza. Hij was waarschijnlijk langzaam gewurgd als hij geen herhaling van zetten had kunnen forceren (2-5). Met twee pionnen minder en enkele stukken afzijdig was Gerard Bons niet opgewassen tegen een koningsaanval. De laatste nul was een feit.

Zware klus
Twello I staat voorlaatste en met nog drie ronden te gaan hebben de mannen alles nog in eigen hand. Maar dan moet er wel gewonnen worden van De Toren en Pallas. Vorig jaar werd dik verloren van De Toren en gelijkgespeeld tegen Pallas. Twello wacht dus een zware klus, want er degraderen twee teams naar de derde klasse.