TWELLO.- Koploper Eddie Sander is de tweede cyclus van de interne competitie van de Twellose Schaakclub slecht begonnen. Achtervolger René Rouwhorst profiteerde niet, Henk Casteel en Gerard Bons wel. Verrassend was de overwinning van Jan de Boer en Albert Jansen op respectievelijk Wobbe de Vries en Stevo Novkovic.

Albert Jansen behaalde een snelle en verdiende winst op Stevo Novkovic, maar nog sneller won Jorik Jonker van good old Piet Rusch. Rusch trapte in een valletje en gaf op na elf zetten. Gerard Hazelaar trapte in zijn eigen val en mocht van Rien van Hattum kiezen met welke toren hij mat werd gezet. Kees Kuijk bezorgde met een priemende loper, een dameoffer en een toren op een half open lijn Ruud van Swam een slechte avond.

Gesloten stellingen
Een gesloten stelling stond er lange tijd bij Jan de Boer tegen Wobbe de Vries en René Rouwhorst tegen Nico van Schooten op het bord. Nadat De Vries het spel had opengebroken waren de beste kansen voor hem, maar De Vries zette verkeerd voort en toen sloeg De Boer genadeloos toe. Van Schooten offerde een loper om het spel open te breken en veroverde een toren. Na een afruil was de stelling van Rouwhorst los zand en werden zijn hangende pionnen een voor een gesnoept.

Combineren
Frits Frijlink kwam in de problemen toen hij een paard verloor en hiervoor te weinig compensatie kreeg. Gerard Bons nam de tijd, ontweek deskundig enkele trucjes van Frijlink en dwong hem tot overgave. Henk Casteel hield Henk Onijs dermate bezig dat hij zijn ontwikkeling niet af kon maken. Toen Onijs zijn paard wel van stal kon halen, was het te laat. Casteel offerde materiaal en combineerde naar mat.

Tumult
Voor Eddie Sander leek er dinsdagavond geen vuiltje aan de lucht in zijn partij tegen Coen Hilbrink. De enige opwinding was aanvankelijk het tumult dat ontstond in het middenspel toen niet duidelijk was welke toren Hilbrink naar e8 wilde spelen. Met een stuk meer leek het eindspel gewonnen voor Sander. Maar hij verspeelde het stuk en Hilbrink promoveerde zelfs een zet eerder. In plaats van Sander de genadeklap te geven bood Hilbrink remise aan. Hiermee ontsnapte Sander aan een nederlaag.

Zie diagram
Hiernaast staat de stelling waarin Hilbrink Da5+ speelde en Sander remise aanbood. Hier en daar stonden nog een paar pionnen, maar die doen er niet toe. Hilbrink had nog twintig minuten op de klok, Sander zat met twee minuten te gaan in tijdnood en nam het aanbod dus gretig aan. Maar wat had zwart moeten spelen om op slag te winnen? Juist: Kc7!!

Kopgroep
Sander behoudt de leiding, op één punt gevolgd door Casteel, Bons en Rouwhorst. De volledige stand is te zien op twelloseschaakclub.nl. Deze week staat de 14e ronde op het programma, volgende week de 15e ronde en speelt het eerste team maandag extern tegen De Toren V uit Arnhem.