TWELLO.- Eddie Sander is in acht dagen tijd zijn riante voorsprong op de ranglijst van de interne competitie van de Twellose Schaakclub kwijtgeraakt. Sander staat nog wel eerste maar moet René Rouwhorst en Henk Casteel naast zich dulden en Gerard Bons op een halfje. De subtop wordt knap aangevoerd door benjamin Jorik Jonker met acht punten na veertien ronden.

Sinds twee weken speelt Stevo Novkovic na lange afwezigheid weer mee, maar tot dusver weinig succesvol. “Ik speelde goed, maar Piet beter,” aldus Novkovic, doelend op zijn verloren partij tegen Piet Rusch. Jan de Boer kwam veel materiaal achter tegen Albert Jansen, maar Jansen wist hier geen raad mee en trok De Boer alsnog aan het langste eind.

Lege handen
Jorik Jonker was een beetje lucky tegen Kees Kuijk. Vroeg op de avond liet Kuijk zijn dame in staan. Een cadeautje dat Jonker gretig aanvaardde. Kuijk speelde nog wel even door, mag zag dat dit tegen Jonker weinig zin had. Een lange zit maakten Coen Hilbrink en Henk Onijs er van. In een toreneindspel benutte Hilbrink het “pionnetje meer” ten volle en stond Onijs voor de derde week op rij met lege handen.

Scandinavisch
Met zwart speelde Gerard Hazelaar Scandinavisch, maar kwam niet goed uit de opening. Hij kreeg van Frits Frijlink niet de gelegenheid dit te herstellen en Hazelaar kon al vroeg op de avond zijn koning omleggen. Henk Casteel speelde tegen Nico van Schooten ook Scandinavisch. Van Schooten kende hiervan geen theorie en Casteel profiteerde volop zodat na zeventien zetten de partij beslist was.

Afwerking ontbreekt
Dramatisch zijn de resultaten van oud clubkampioen (2008 en 2011) Wobbe de Vries. De Vries bouwde zijn partij goed op, stond positioneel beter dan zijn opponent René Rouwhorst, maar toen alle ogen gericht waren op de ontknoping bij Buijvoets-Sander blunderde De Vries en strafte Rouwhorst dit vakkundig af.

Partij naspelen
Koploper Eddie Sander trof de sterkste tegenstander van de avond: regerend clubkampioen Carlo Buijvoets. Sander zag al het witte materiaal op zijn koning gericht en kon zijn monarch tegen dit geweld niet verdedigen. Buijvoets rondde het fraai af. De partij is na te spelen in de partijendatabase onder buijvoets-carlo.