TWELLO.- Donkere wolken pakken zich samen boven het eerste team van de Twellose Schaakclub. Na een forse nederlaag tegen mede degradatiekandidaat De Toren uit Arnhem wordt het wel erg moeilijk om zich te handhaven in de tweede klasse van de OSBO.

Het duurde lang voordat de eerste beslissing viel en de eerste verliespartij genoteerd werd. Deze negatieve eer viel Jan de Boer ten deel. De Boer verspeelde in het middenspel te veel materiaal om in het eindspel nog een kans te hebben. Niet veel later ging Ruud Merza mat toen hij zich te veel op zijn eigen aanval concentreerde en het lek in zijn verdediging niet zag (0-2).

Spanning kort terug
Jos Barendregt zorgde voor de enige winstpartij van de Twellonaren. In een positioneel betere stelling veroverde hij een loper waarna hij het snel besliste (1-2). Hiermee was de spanning slechts even terug. In tijdnood liet Henk Casteel zijn loper insluiten en verprutste daarmee zijn sterke aanval. Kees Kuijk, met een pion minder, stond de hele avond met de rug tegen de muur. “Ik heb het nog best lang volgehouden,” zei Kuijk na afloop, “maar heb opgegeven toen ik een röntgenschaak kreeg.” (1-4)

Pionnetje meer … en minder
De Twellose nederlaag werd definitief een feit toen Wobbe de Vries, met een pion meer, de winst niet kon binnen halen. De Vries kwam niet verder dan remise. Winst had de nederlaag niet afgewend, daarvoor had Eddie Sander al te veel pionnen verspeeld. Sander gaf op toen hij in het eindspel nog een pion verloor. Gerard Bons kreeg midden op de avond remise aangeboden, maar hij speelde door en creëerde een gewonnen stelling. Edoch Bons raakte in tijdnood en liet zijn toren pennen waarna Arnhemse promotie niet meer kon worden verhinderd (eindstand 1½-6½).

Tempoverlies
Een dag later speelden de TSC-leden voor de interne competitie. Verrassend was de nederlaag van Henk Casteel tegen Jan de Boer. Casteel vond dat hij “glad gewonnen” stond, maar dacht te licht over de winstvoering. De Boer verdedigde zich als een leeuw en zat zeer geconcentreerd in de wedstrijd. Toen Casteel na een mindere zet tempoverlies leed, keerden de kansen en nam De Boer het initiatief over. Het verlies bleef voor Casteel beperkt tot een half punt, omdat de medekoplopers Eddie Sander en René Rouwhorst in hun onderlinge partij remise speelden. De overige uitslagen en stand staan op twelloseschaakclub.nl.

Programma
Deze week wordt de 4e t/m 6e ronde van de Tavernebeker gespeeld en morgen speelt het tweede team uit tegen ASV uit Arnhem. Bij winst kan de heren het kampioenschap in de vierde klasse bijna niet meer ontgaan; de andere kant van de medaille!