TWELLO.- Vreugde en verdriet lagen dicht bij elkaar afgelopen dinsdag. Het eerste team van de Twellose Schaakclub verloor in de voorlaatste ronde van de OSBO competitie en kan degradatie nagenoeg niet meer ontlopen. Twello II daarentegen behaalde een klinkende overwinning en heeft slechts nog een enkel bordpunt nodig om kampioen te worden.

Het scoreverloop tegen goede buur Pallas III uit Deventer verliep aanvankelijk spannend, maar daarna liepen de Palladianen iets uit. De hoofdmacht van Twello vocht nog wel terug, echter net niet voldoende. Wederom ging een vierpuntenwedstrijd verloren. Met twee matchpunten achter en drieënhalf bordpunt minder dan Lochem moet er in de laatste ronde een wonder gebeuren om volgend seizoen weer in de tweede klasse uit te komen.

Pionnenwerk
De avond begon goed voor de Twellonaren. Eddie Sander sloot met fraai pionnenwerk op bord 6 de loper van zijn tegenstander in, die daarna zijn koning omlegde. Aan bord 1 bouwde Jos Barendregt een sterk ogende aanval op, maar miste in zijn berekening een sluwe tussenzet van de Deventenaar. Hierna werd Barendregt weggecombineerd en was de stand alweer gelijk. Niet veel later boog Gerard Bons het hoofd achter bord 2. Met een stuk minder kreeg hij geen kans in het eindspel (1-2).

Stuk winst en verlies
Ruud Merza (bord 4) speelde ijzersterk tegen een tegenstander met veel hogere rating. Merza drong diep door in de verdediging van de oosterbuur, die opgaf toen stukverlies onvermijdelijk was. Aan bord 8 verloor Kees Kuijk al vroeg een pion wat hem de hele partij parten speelde. En Jan de Boer, aan vijf, liep tegen een dubbele aanval op wat hem veel materiaal kostte (2-4). Een gelijkspel was nu nog het maximaal haalbare voor de Twellose SC.

Eindsprint
De eerste stap voor een matchpunt zette invaller Nico van Schooten. De zevende bordspeler combineerde goed op de late avond en veroverde de dame tegen toren-loper (3-4). Aan bord 3 gaf Henk Casteel geen cent voor zijn stelling met een pion minder en tijdnood op de klok. Toen zijn opponent plotseling ook veel bedenktijd ging gebruiken, keerden de kansen. Echter Casteel kwam niet verder dan remise. Eindstand derhalve 3½-4½.

Ruime winst
Twello II deed wat van haar verwacht werd. De heren wonnen met 5-1 ruim van de sympathieke schakers en schaaksters van Voorst III. Jorik Jonker, Coen Hilbrink, Rien van Hattum, Ruud van Swam en René Rouwhorst wonnen in deze volgende hun partij. De spanning keerde nog even terug, toen bij de stand 3-0 Frits Frijlink moest capituleren. Erg zuur voor Frijlink, want hij had tot deze avond een 100% score in de OSBO.