TWELLO.- Men kan het niveau van een schaker op verschillende manieren beoordelen. Wat is zijn plaats op de ranglijst, hoe presteerde hij in de afgelopen periode, wat is zijn progressie ten opzichte van vorig seizoen en presteert hij naar verwachting? Omdat niet iedereen in een seizoen evenveel partijen speelt, wordt dit bijgehouden om een beter beeld te krijgen.

De speler met de meeste punten aan het eind van het seizoen is de clubkampioen. Maar is hij ook de beste? Kan, hoeft niet. Als men trouw de clubavonden bezoekt, kan men punten scoren en hoog eindigen. Als men de helft van de tijd wegblijft, is die kans aanmerkelijk kleiner. Dinsdagavond was er een geringe opkomst. Waarom is onduidelijk. Concurrentie van de Champions League was er niet. Een goede avond voor de winnaars.

Winstkans
Op papier is Kees Kuijk veel sterker dan Dick Stevens (clubrating 1622 tegen 1288) en heeft daarmee een winstkans van 88%. Een makkie dus voor Kuijk. Kuijk won inderdaad, maar makkelijk ging het niet. Kuijk scoort tot dusver in de interne competitie maar 47%, terwijl 72% van hem verwacht mag worden. Omdat ook Stevens dit seizoen onder zijn niveau speelt (winstkans 27%, score 14%), heeft hij geen gebruik kunnen maken van zijn kleine winstkans (12%) tegen Kuijk.

Verrassingen
Verrassend was het halfje dat Ruud van Swam pakte tegen Nico van Schooten. Ook de klassieker Henk Onijs – Gerard Hazelaar eindigde in remise. Een pion meer mocht Onijs niet baten. Jan de Boer won voor de vijfde keer op rij. De Boer versloeg Rien van Hattum, die sinds 4 december niet meer verloren had. Medekoploper René Rouwhorst verloor verrassend van runner-up ‘jonkie’ Jorik Jonker, die dit seizoen al 109 punten heeft toegevoegd aan zijn clubrating.

Nachtwerk
Het was twee voor twaalf, letterlijk en figuurlijk, toen Coen Hilbrink de koning omlegde na een lang eindspel tegen Henk Casteel. Casteel veroverde een toren voor een pion en had nog net genoeg tijd op de klok om Hilbrink tot opgave te dwingen. Het was al woensdag toen Frits Frijlink een tempo verloor. Eddie Sander liet zich dit buitenkansje niet ontglippen en pakte alsnog de volle winst. Door het verlies van Rouwhorst neemt Sander nu alleen de leiding. Zie twelloseschaakclub.nl voor alle verschillende soorten standen.