TWELLO.- Driekwart van de interne competitie is bij de Twellose Schaakclub gespeeld. Na achttien ronden schuift de kopgroep weer ineen. Na de winterstop is Jan de Boer met een sterke serie van zes overwinningen op rij bezig en Rien van Hattum is het dipje van vorige week weer te boven. Zij vinden aansluiting met de top, omdat de nummers een en twee, Eddie Sander en René Rouwhorst, verloren.

Lijstaanvoerder Eddie Sander trad met wit aan tegen Henk Casteel in een Siciliaanse opening waarin beiden niet sterk opereerden. Sander maakte echter een beslissende fout en moest enkele pionnen geven om mat te voorkomen. Casteel nadert Sander nu tot op een half punt en passeert René Rouwhorst op de ranglijst. Rouwhorst zette tegen Coen Hilbrink twee stukken ongedekt neer waarna, na een dubbele aanval, een paard en de partij verloren gingen.

Opmars gestuit
De opmars van Jorik Jonker is voorlopig even gestuit door Jan de Boer. De Boer verdubbelde zijn torens op een open lijn en sloeg toe. Jonker gaf nog wel een pion voor tegenspel, maar dit mocht niet meer baten. Piet Rusch meldde dat hij “dik verloren” had van Rien van Hattum. Geluk voor Rusch, nipt of dik verliezen is in de schaaksport altijd 1-0.

Switchen
Kees Kuijk werd in zijn partij tegen Carlo Buijvoets geruisloos tegen de muur gedrukt. Buijvoets switchte van dame- naar koningsvleugel waartegen Kuijk geen verweer had. De partij is na te spelen op twelloseschaakclub.nl. Albert Jansen bood Frits Frijlink remise aan, maar Frijlink wenste door te spelen. En dat had hij goed gezien. Een half uur later moest Jansen opgeven.

Onsamenhangend
Lang ging de strijd gelijk op tussen Nico van Schooten en Stevo Novkovic. In het eindspel veroverde Van Schooten een pion waardoor een onsamenhangende structuur ontstond in de stelling van Novkovic en daar wist Van Schooten wel raad mee. Ruud van Swam danste frivool door de verdediging van Henk Onijs, die het een keer niet lukte remise te schuiven. Volgende week staat de 19e ronde op het programma.