TWELLO.- Echte verrassingen deden zich niet voor in de 19e ronde van de interne competitie van de Twellose Schaakclub. Wel kwam er een eind aan de zegereeks van Jan de Boer. Koploper Eddie Sander speelde niet. Zijn bye werd beloond met een half punt. Henk Casteel won en nam door een beter TPR dan Sander de kop over. René Rouwhorst en Gerard Bons bleven in het spoor van de twee leiders.

Het was een zware avond voor Jan de Boer tegen Carlo Buijvoets. De Boer dacht met een tussenschaakje een pion te winnen, maar verloor hierdoor juist een stuk. Deze materiële voorsprong was voldoende voor Buijvoets om de winst te pakken. Henk Casteel joeg de dame van Rien van Hattum uit haar tent, versperde de terugweg en wist haar te vangen ten koste van een kwaliteit en een toren. Het werd nog even spannend toen Van Hattum met mat dreigde, maar Casteel bleef Van Hattum telkens een zet voor.

Open lijn
Wobbe de Vries won in het middenspel een pion en voerde de druk via een open d-lijn dusdanig op dat Coen Hilbrink alle zeilen moest bijzetten. Hilbrink ving echter te veel wind en werd van het bord geblazen. Kees Kuijk verspeelde een kwaliteit tegen Piet Rusch, maar hield voldoende druk over om de winst thuis te brengen. Gerard Hazelaar onderschatte de kracht van de zwarte pion die Gerard Bons op c3 geposteerd had. De pion promoveerde niet, maar hielp mee aan een matcombinatie.

Sociale remise
Frits Frijlink en Nico van Schooten schoven “de boel” vakkundig dicht. Met vele pionnen en enkele stukken op het bord besloten de matadoren tot remise. In de partij René Rouwhorst - Ruud van Swam had Rouwhorst vele wegen die naar Rome leiden. Zijn bisschoppen hadden vrij spel op de velden en waren beslissend voor de partij. Henk Onijs stond iets minder in zijn match tegen Albert Jansen, maar ontfutselde Jansen toch een halfje. “Ik speelde een ‘sociale’ remise,” gniffelde Onijs. Even terug uit China speelde Berry Hoogstraten zijn eerste partij van het seizoen. Hoogstraten won, maar speelde volgens eigen zeggen niet best. Hij had echter het geluk dat Stevo Novkovic niet zijn sterkste seizoen heeft.

Slotronde
Komende weken spelen de Twello teams de slotronde van de externe competitie. Het eerste team moet met grote cijfers winnen en dan maar afwachten of het niet is gedegradeerd. In tegenstelling tot het tweede team. Zij mag met maarliefst 5˝-˝ verliezen en is dan nog kampioen. Beide teams spelen tegen Schaakmaat uit Apeldoorn.