TWELLO.- In het onderlinge treffen op vrijdagavond om het kampioenschap van Klasse 4C in de OSBO competitie moest De Schaakmaat uit Apeldoorn met 6-0 winnen van Twello II om de titel voor zich op te eisen. Bij elk ander resultaat was het tweede team van de Twellose Schaakclub kampioen. De avond was koud begonnen of de Twellonaren haalden het beslissende bordpunt al binnen.

Het halfje dat de Twellonaren nodig had, werd al snel behaald en zelfs met een half overschreden. Nico van Schooten maakte vroeg op de avond korte metten met zijn tegenstander en stelde daarmee de eerste plaats en tevens promotie veilig. Het was jammer voor de wedstrijd, de concentratie verslapte. De Twellonaren leden hierdoor een onnodige nederlaag (2˝-3˝) tegen de jeugdige getalenteerde Apeldoorners.

Zes uit zes
In polonaise verloren achtereenvolgens Henk Onijs, Rien van Hattum en Coen Hilbrink hun partij. Frits Frijlink probeerde het tij te keren, maar dat lukte maar half. Hij speelde remise. De jeugdige Jorik Jonker deed wel waarvoor hij naar Apeldoorn was gekomen. Hij won van een sterke tegenstander met een hogere rating. Hiermee kwam Jonker op zes overwinningen uit zes partijen. Voorwaar een unieke prestatie, temeer daar dit zijn eerste seizoen is dat hij extern speelt.

Taverne Beker
Dinsdagavond werden door de clubleden de laatste voorronden gespeeld van de Taverne Beker. In deze ronden viel de beslissing wie de finalegroep gaat spelen en wie de troostfinales. Voor aanvang stonden Gerard Bons, Rien van Hattum, Wobbe de Vries en Carlo Buijvoets het hoogst genoteerd. Van Hattum kon dinsdag deze hoge notering niet waarmaken en moest genoegen nemen met een plaats in de B-finale. Henk Casteel profiteerde en sloot zich aan bij Bons, De Vries en Buijvoets.

Troostfinales
Plek vijf tot en met acht (B-finale) werd flink gehusseld. Eddie Sander handhaafde zich, maar had zich natuurlijk liever in de A-finale gespeeld. Van Hattum viel dus terug van A naar B en Coen Hilbrink steeg van tien naar zeven. Een grote sprong maakte Jorik Jonker van dertien naar acht. Ook de C-finale is een aantrekkelijke groep geworden. Hierin gaan spelen: Jan de Boer, René Rouwhorst, Kees Kuijk en Nico van Schooten. De finales worden gespeeld op 28 mei.