TWELLO.- Het mooie aan de laatste competitieronde van de OSBO is dat de wedstrijden gelijktijdig en op dezelfde locatie gespeeld worden. Als gastheer trad ASV VI uit Arnhem op. Om degradatie te ontlopen moesten de Twellose schakers winnen van De Schaakmaat n vier bordpunten meer scoren dan Lochem, die dan bovendien van Pallas III moest verliezen. Een schier onmogelijke opgave daar De Schaakmaat bij de top 3 hoort.

Over en weer kon het scoreverloop dus goed in de gaten gehouden worden en het begon gelijk al met een tegenslag voor de Twellose Schaakclub. De eerste bordspeler van Pallas was niet komen opdagen en dat betekende een reglementaire 1-0 voor Lochem. De Twellonaren moesten dus er vol tegenaan en gingen ervan uit dat Pallas haar sportieve plicht zou vervullen.

Vol stuk
Alle Twellonaren speelden op de winst, maar om half tien stond de eerste remise op het scorebord. Het aanvalsplan van Henk Casteel werd door zijn tegenstander knap doorzien en er restte hem niet meer dan remise te schuiven. Jan de Boer stond vr aanvang al een vol stuk achter. Hij speelde tegen een van de twee vrouwelijke schakers die het Apeldoornse team rijk is en zij wilde het weten ook. Al zwoegend en zwetend accepteerde De Boer midden op de avond remise (1-1).

Pleit beslecht
Een blik op de match Pallas III Lochem leerde dat hier sneller tekening in de strijd kwam. Het stond 5-2 voor Pallas met nog n partij te gaan aan bord 2. Hoewel de Palladiaan nog wel tegenstand bood, stond hij glad verloren. 5-3 voor Pallas betekende dat Twello met 7-1 moest winnen en dat was te veel gevraagd. Wobbe de Vries zag zijn aanval mislukken en moest genoegen nemen met remise en dat betekende dat het pleit beslecht was.

Veel remises
Niet veel later verloren Ruud Merza en Bert Klomp hun partij en was een nederlaag aanstaande (1-3). Eddie Sander zag het hopeloze van de missie in en bood remise aan. Ook Kees Kuijk kreeg zijn opponent niet op de knin en scoorde de vijfde remise van de avond. Jos Barendregt gaf de nederlaag een dragelijker aanzien en boekte de enige winstpartij voor de degradanten (3-4). Tot slot: Gastheer ASV VI werd kampioen, zij versloeg Theothorne met 6-1.

Interne competitie
In de interne competitie deed Eddie Sander goede zaken. Zelf versloeg hij Nico van Schooten terwijl alle overige titelconcurrenten verloren. Henk Casteel verloor van Carlo Buijvoets, terwijl Ren Rouwhorst zijn meerdere moest erkennen in Piet Rusch. Ook Gerard Bons verloor, Rien van Hattum was een maatje te groot. De overige uitslagen waren: Jan de Boer-Kees Kuijk -, Jorik Jonker-Wobbe de Vries 0-1, Coen Hilbrink-Albert Jansen 1-0 en Frits Frijlink-Stevo Novkovic 0-1.