Random speel je in principe als snelschaak, meende ik tot een viertal proefpotjes met Jorik. Daaruit presenteer ik nu een geinige stelling, waarin de random-start nog steeds herkenbaar is. Zie beginstand hiernaast.

Vanwege de ongedekte pion b7 startten we met 1 g3 Pc6 2 Lg2. Jorik vreesde dat eenzelfde aanval op b2 (als de gespiegelde Russische opening) in de improvisaties van random het voordeel van de voorzet alleen maar vergroot. Hij liet de loper daarom op f8. Verder koos hij voor een snelle lange rokade om de toren in veiligheid te brengen en schoof na de rokade de koning preventief naar b8, om in elk geval het schaakje na Lxb7 te voorkomen, zo het paard op c6 meer vrijheid te geven.

Hoe precies? Weet ik niet meer, maar vind het wel illustratief de fase daarna te tonen. Na 11,5 zetten ontstond de volgende stelling:


Stelling na 11 Lxb6

Bij snelschaak is het een enorme onderbreking van je concentratie om een foto van een stelling te makenů. Als je dit voor het eerst doet. Ik zou nu willen dat ik dat na elke zet deed. Dit is waarschijnlijk de enige pot die ik won. Het is in elk geval 100 procent zeker dat dit op het bord heeft gestaan, de gipsen arm van Jorik bewijst dat hij aan de (waarschijnlijk) verliezende zijde zat.

Het leuke van deze stelling is dat de overgang van random naar regulier schaak zichtbaar is. Al bijna een gewone partij, maar de witveldige loper van zwart had nooit vanaf c8 g8 kunnen bereiken in deze pionnenformatie. Verder is de mogelijkheid voor wit om nog lang te rokeren afwijkend en zeer essentieel.

Wit sloeg zojuist op b6 een paard. Met twee witte stukken in is het materieel ongeveer gelijk, maar wit ontwikkelde makkelijker omdat de b7-pion een vreselijke zwakte blijft.11 ..... axb5
12 0-0-0 cxb6
Zie diagram 10.

Toen ik twee zetten eerder die foto nam, had ik nog geen benul van deze toekomst. Wat een genot, die dubbele aanval op d7. Ik weet helaas niet zeker meer of ik toen zag dat 13 Txd7 dodelijk is omdat het witte paard dan meedoet in een mataanval, zeker in een random snelschaakpot. Na de banale kwaliteitswinst 13 Pxd7+ Txd7 14 Txd7 e5 lijkt de aanval te stranden. Helaas weet ik niet meer hoe ik dit aanpakte.

Eigenlijk draait het in random schaak om die eerdere zetten, waarbij het zoeken naar velden en combinaties direct begint. Dit partijfragment laat zien dat randomschaken gewoon schaken blijft met een zwierige start. Ik ga nu intensiever speuren naar random partijen op internet en houd me aanbevolen voor suggesties.


Gerard Bons

stap terug
terug